2 Dec 2018 - 14:00

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Parada militară de 1 decembrie - o vitrină a achizițiilor din 2% PIB
2. Sezonul Franco-Român de la Paris - în decor de „10 august” românesc
3. O ședință INCONGRUENTĂ cu solemnitatea, la Parlament
4. Livia Stanciu, prigonită de INM
5. Teodorovici a avut o idee

 


 

 

1. Parada militară de 1 decembrie - o vitrină a achizițiilor din 2% PIB

 Parada militara din anul centenar s-a transformat într-o veritabilă vitrină cu achiziții de tehnică militară, făcute de România din bugetul de 2% alocat Apărării și executat la presiunile președintelui Trump. Nu a mai rămas nici un exemplar din tehnica de proveniență sovietică (cu exceptia notabilă a elicopterelor Mi-8, Mi-17 ale Poliției), nici măcar MIG-urile aflate în funcțiune, iar mare parte din tehnica prezentată este în curs de fabricație sau de livrare de la companiile americane sau de la colaboratorii lor europeni. N-au lipsit - în premieră - celebrele baterii de rachete Patriot.

2. Sezonul Franco-Român de la Paris - în decor de „10 august” românesc

 La Paris Iohannis și Macron au trecut în revistă realitățile și posibilitățile colaborării din cadrul Sezonului franco-român. Nu au lipsit referințele la delicată temă a apărării la nivel european, nu doar euroatlantic.

Mișcarea populară cunoscută sub numele de "vestele galbene", s-a extins. Manifestanţii protestează „pașnic” faţă de scumpirea preţurilor carburanţilor după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a introdus taxe mai mari la combustibil.
Unii manifestanţi au atacat cu pietre forţele de ordine, care au ripostat cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

.

3. O ședință INCONGRUENTĂ cu solemnitatea, la Parlament

 Ședința solemnă de la Parlament nu a făcut excepție. Președintele a lansat bomba lexicală a sezonului - INCONGRUENȚA dintre codurile modificate de PSD și „democrația reală” (cea promovată de statul paralel, desigur), iar Dragnea a vorbit cu skepsis despre „războiul dintre români și români” (unii dintre aceștia putând fi, bineînțeles, nemți).  Și pentru ca tacâmul antantei cordiale naționale să fie complet, la sosirea la Parlament Iohannis nu a fost întâmpinat, după datina protocolară, nici de șeful Camerei și nici de cel al Senatului, care aveau invitați mai importanți de primit.

.

4. Livia Stanciu, prigonită de INM

 

Faptul că a rămas fără jobul de formator la INM reprezintă, pentru Livia Stanciu, o pierdere financiară minoră. Stanciu a câştigat, în ultimul an fiscal, un salariu de formator la INM de 19.931 de lei anual. Bani de seminţe, având în vedere că, în aceeaşi perioadă, Livia Stanciu a încasat o pensie de 387.137 de lei pe an, iar de la CCR a realizat venituri de 304.137 de lei pe an.

INM a mai încetat şi colaborarea cu procuroarea DNA Carmen Alexandra Lăncrănjan. Achetatoarea lui Dragnea nu şi-a depus declaraţia de avere pe ultimul an fiscal, nici pe site-ul CSM, nici pe cel al ANI, cu toate că legea este imperativă în acest sens. În declaraţia de anul trecut, Lăncrănjan menţiona că a încasat de la INM un salariu de formator de 10.347 de lei pe an.
Un alt magistrat care nu va mai activa ca formator INM este controversatul judecător George Dorel Matei, de la Curtea de Apel Bucureşti.

.

5. Teodorovici a avut o idee

 Toate tunurile opoziției pe Teodorovici, căruia liberalii îi cer verde în față demisia. Pentru „exprimarea nefericită” - cum chiar el a calificat-o - în chestiunea limitării perioadei de muncă în străinătate, pentru ca românii să vină și să mai muncească și pe acasă 

.

Format: