Share
9 Dec 2018 - 14:00

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1. Guvernul în deplasare - la întâlnirea cu Colegiul Comisarilor, la Bruxelles
2. Tentativă eșuată de puci în Parlament
3. Dăncilă sesizează CCR pentru conflict interinstituțional
4. Iohannis blochează remanierea în așteptarea deciziei Curții
5. Juncker ne dă speranțe: Intrăm în Schengen în mandatul lui!


1. Guvernul în deplasare - la întâlnirea cu Colegiul Comisarilor, la Bruxelles

 

În perioada 4-5 decembrie 2018, prim-ministrul Viorica Dăncilă, însoțită de întreg Cabinetul de miniștri, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea comună a Guvernului României și a Comisiei Europene. 

Reuniunea Colegiului Comisarilor Uniunii Europene cu guvernul statului membru care urmează să dețină Președinția Consiliului Uniunii Europene este organizată, în mod tradițional, înaintea începerii mandatului la Președinția Consiliului UE. Obiectivul reuniunii este acela de a pregăti viitoarea Președinție și de a discuta prioritățile acesteia. 

Prim-ministrul României a asigurat comisarii europeni că România este deplin pregătită pentru preluarea mandatului de Președinție a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019, și a reiterat angajamentul și voința noastră de a exercita o Președinție eficientă și pragmatică.Totodată, prim-ministrul Dăncilă a prezentat succint stadiul avansat al pregătirilor.

 

2. Tentativă eșuată de puci în Parlament

 Patru parlamentari demisionează din PSD și se transferă la Ponta, lăsând Coaliția în situația de a nu mai avea majoritate la Cameră. Un bun prilej pentru liberali de a încerca să-l revoce pe Dragnea. Scene incredibile la Camera Deputaților. Sătui să le tot pice moțiunile, membrii opoziției au organizat un puci prin care să dea jos binomul Dragnea-Iordache. Cu forța. Numai că Iordache nu s-a lăsat desprins de scaun și le-a tăiat microfoanele puciștilor, care au fost nevoiți să aducă o stație proprie de sonorizare ca să își poată continua lucrarea. Pe fondul confuziei totale, Raluca Turcan, ca o nouă Ana Ipătescu, a proclamat victoria, anunțând că dictatorul Dragnea s-a refugiat în biroul său. De acolo președintele Camerei a denunțat „maniera disperată” în care „Iohannis Zapciul” vrea să ia puterea cu japca. Liberalii și companionii au vrut să profite de faptul că Coaliția nu mai avea  majoritatea și au forțat regulamentul, ignorând însă poziția UDMR-ului și a Independenților.

 

3. Dăncilă sesizează CCR pentru conflict interinstituțional

 Dăncilă a pus mâna pe telefon și l-a întrebat pe președinte ce are de gând cu propunerile pentru remaniere. Studiosul titular de la Cotroceni i-a transmis că nu va lua o decizie înainte de săptămâna viitoare, pentru că vrea să mai „analizeze” propunerile. 
În situația aceasta Guvernul se vede nevoit să sesizeze Curtea Constituțională pentru un conflict interinstituțional, mai ales că cele 15 zile de provizorat au trecut deja. Nu este deloc clar în ce constă și ce scop are analiza președintelui, pentru că nu el va lucra cu cei în cauză, ca să se îngrijoreze de capacitatea lor de efort și de competență.

 

4. Iohannis blochează remanierea în așteptarea deciziei Curții

 La Cotroceni, chiar în timpul ședinței festive a Guvernului României cu Colegiul Comisarilor europeni, Iohannis a declanșat un nou atac la adresa Guvernului spunând că „acest PSD, sub conducerea lui Dragnea nu e capabil să asigure un guvern performant”. Fără să vrea, a recunoscut că în ciuda pregătirii sale (e profesor!) reușește cu greu să își finalizeze lecturile și chiar și analiza referitoare la remaniere, dar tot mai speră că opoziția va reuși să doboare guvernul, făcând operațiunea inutilă
Este suficient de limpede că președintele tergiversează decizia în speranța că nu ar mai fi nevoie de remaniere dacă partidele „sale” reușesc să dea lovitura la Camera Deputaților și să-i ia comanda lui Dragnea. Speranțele sunt mari, mai ales după ce IMAS a făcut un sondaj (comandat de USR) din care reiese că împreună cu PNL ar putea avea majoritate la Cameră. Ba chiar să câștige niște eventuale (improbabile) alegeri anticipate.
Pentru tupeul de a-l fi reclamat la Curtea Constituțională că blochează activitatea Guvernului, Iohannis îi face în necaz lui Dăncilă și nu validează rămășițele remanierii. Va aștepta până când Curtea va lua o decizie. Ceea ce poate să însemne „la anul”. Președintele iese la rampă cu un atac frontal la „Guvernul condus prin interpuși de infractorul Dragnea”. Fiind vorba de un guvern incompetent, nu vede motivele pentru care ar mai trebui remaniat cu alți miniștri presupus incompetenți.

 

5. Juncker ne dă speranțe: Intrăm în Schengen în mandatul lui!

 La Bruxelles membrii Executivului s-au întâlnit cu comisarii europeni, în cadrul procesului de preluare a președinției Consiliului.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat intervențiile miniștrilor români ca fiind foarte consistente și a conchis că România este pe deplin pregătită să asigure Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

La finalul întâlnirii, politicosul Juncker i-a sărutat mâna premierului Dăncilă și a spus că speră ca până la finalul președinției, România să fie în spațiul Schengen. „Nu aș vrea să închei mandatul fără ca acest lucru să se întâmple! a subliniat președintele Comisiei Europene, Juncker”
 

 

Format: