AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână. 

  • 1. Guvernul cârpește legea salarizării unice cu ordonanțe de urgență
  • 2. O „dezbatere” penibilă la PE, în fața a 40 europarlamentari (din 750)
  • 3. Clasări de dosare în serie la DNA: după Microsoft, IPRS. Urmează EADS?
  • 4. Artizanul Programului de guvernare și al „revoluției fiscale” - la închisoare!
  • 5. Iohannis - incognito în Teneriffe

1. Guvernul cârpește legea salarizării unice cu ordonanțe de urgență

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, are obligaţia "fundamentală" să iasă public şi să explice, să aibă răspunsuri la toate întrebările apărute în legătură cu legea salarizării, menţionând că Parlamentul ar putea modifica această lege. O eventuală propunere de modificare a legii nu poate veni decât de la Guvern.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice a declarat, că  legea salarizării unitare, asumată de Parlament, în vară, ar putea fi „perfectată pe parcurs”.

Guvernul a avut pe ordinea de zi, Ordonanţa de Urgenţă privind situaţia salariilor bugetarilor angajaţi part-time care, în urma aplicării legii salarizării unice,  nu doar că nu au măriri salariale, dar ajung să vină cu bani de acasă, după cum acuzau sindicatele. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

 


2. O „dezbatere” penibilă la PE, în fața a 40 europarlamentari (din 750)

 Parlamentul European a organizat miercuri, 7 februarie, o sesiune extraordinară la Strasbourg, în cadrul dezbaterea cu tema „Amenințări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România”, dezbatere în care principalul subiect a fost proiectul privind controversatele legi ale justiție.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară, la Strasbourg, că nu este mulţumit de dezbaterea din plenul Parlamentului European privind modificările la legile justiţiei din României, spunând că “s-a discutat într-o manieră absolută politicianistă” şi că afirmaţiile făcute de comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, “probabil nu emană de la dânsa”.
a spus Toader, adăugând că va face “un inventar al neadevărurilor care au fost spuse” la dezbaterea din Parlamentul European.


3. Clasări de dosare în serie la DNA: după Microsoft, IPRS. Urmează EADS?

Cel mai mare dosar de corupție instrumentat de către DNA, dosarul Microsoft, în care fuseseră puși sub acuzare 7 foști miniștri, a făcut implozie: DNA a retras acuzațiile deoarece faptele de care erau acuzați aceștia… s-au prescris.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, referitor la clasarea dispusă ca urmare a prescrierii în dosarul Microsoft, că este "o gravă neglijenţă managerială privind soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil".
Licenţele educaţionale Microsoft achiziţionate de Guvernul României de la Fujitsu Siemens Computers erau inutile, deoarece calculatoarele cărora le erau destinate aveau sisteme de operare preinstalate, potrivit rechizitoriului prin care oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru spălare de bani.    
Laura Codruţa Kovesi sfidează: Nu îşi dă demisia şi nu îşi asumă nicio responsabilitate privind gravele erori din ancheta care viza mai mulţi foşti miniştri.

Dosarul privind privatizarea fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa, în care este vizat Omar Hayssam, a fost clasat întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală
 


4. Artizanul Programului de guvernare și al „revoluției fiscale” - la închisoare!

Magistraţii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat pe fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov, actual consilier în aparatul de lucru al prim-ministrului, la 8 ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă. Este vorba de dosarul în care Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus vineri că Guvernul va decide dacă Darius Valcov, creatorul programului de guvernare al coaliţiei majoritare PSD-ALDE, condamnta în primă instanţă la opt ani de închisoare, va rămâne angajat al Executivului. 


5. Iohannis - incognito în Teneriffe

Deși i-a scăzut și lui leafa, președintele Iohannis s-a dus pe cont propriu (cu sau fără sepepiști? Aceia tot pe contul său propriu?) într-o scurtă vacanță discretă.

După vacanța de iarnă, președintele Klaus Iohannis a plecat iar în concediu! Absent din viaţa publică de câteva zile, Iohannis s-ar afla în vacanţă, în – ”Insula Primaverii Veşnice” – staţiunea iberică Tenerife. 
O româncă stabilită în stabilită în Tenerife,  de mai mulți ani, a dat aceaste informaţii despre şeful statului, pe Facebook, date care au fost de altfel confirmate, ulterior, de Admnistraţia Prezidenţială.
«Dragi prieteni, dacă vreţi să îl vedeţi pe Domnul Preşedinte al României, este în vacanţă în Tenerife cu scumpa lui soţie. Este cazat la hotel Abama, dupa cum ştiţi un hotel de 5 stele», a dezvăluit pe Facebook Adina Mihaela Chiru.

11 Feb 2018 - 16:20

Format: