Share
18 Feb 2018 - 14:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână. 

  • 1. Conferința de presă a „mamei” CK cu „nu” în brațe”
  • 2. Toader a revenit în grabă din Japonia ca să-și amâne iar decizia
  • 3. Profesorul de fizică Iohannis nu cunoaște sensul termenului „penal”
  • 4. Dăncilă, anchetată pentru grija purtată sănătății europarlamentarilor
  • 5. În plină criză DNA, Iohannis are ”cestiuni arzătoare”: discută cu Dăncilă și Dragnea... proiectul de țară și centenarul!

1. Conferința de presă a „mamei” CK cu „nu” în brațe”

Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, a organizat o conferință de presă, de două ore, prima de când se află la conducerea instituției şi a avut o audiență record.
Chiar dacă inițial anunțase ”o singură întrebare de fiecare, vă rog”, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție și-a schimbat aparent intenția transformând un recital într-un pseudo-dialog - suită de monologuri paralele.
„Justiția se află sub un asalt!” - este strigătul disperat al celei care confundă ansamblul sistemului cu propria sa bucătărie profesională. Cuvântul de ordine al conferinței de presă a fost „nu”. Un „nu” fără nuanțe și fără argumente.
Atitudine sa nu a făcut decât să întărească și așa tot mai  larg răspândita convingere că Laura Kovesi se teme din ce în ce mai mult să recunoască o sumedenie de adevăruri.  

Inspecţia Judiciară a reacționat a doua zi susţinând că în ultimul an au fost identificate două lucrări în care s-a dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorul şef al DNA, în prezent fiind cercetată doar în una dintre cele două.
În paralel, Inspecţia Judiciară a declanşat mai multe proceduri disciplinare care au vizat activitatea sau conduita procurorului Mircea Negulescu.

2. Toader a revenit în grabă din Japonia ca să-și amâne iar decizia

În locul deciziei referitoare la DNA, a prezentat un raport al vizitei în Japonia

Așteptat mai ceva decât Moș Crăciun, ministrul Toader, revenit cu forța dintr-o delegație în Japonia, a lăsat „mască” puhoiul de jurnaliști care l-au înconjurat în așteptarea deciziei referitoare la soarta șefei DNA. În locul acesteia, deja amânate de mai multe ori (ultima dată de Anul Nou), ministrul a servit asistenței o pledoarie pentru independența sa în cadrul guvernului politic și un scurt raport referitor la ce a făcut în Japonia spre binele material al justiției romîne.

3. Profesorul de fizică Iohannis nu cunoaște sensul termenului „penal”

Iohannis: Nişte penali fac o încercare disperată să discrediteze DNA!

Intrebări: Cum definiţi această sintagmă*** de penali? 
Spuneati ca v-ati exercitat dreptul de a media in diverse ocazii. Cum ati mediat in scandalul dintre Kovesi si ceilalti? Nu vedeti o problema la DNA dupa aparitia unor inregistrari extrem, extrem de grave?

Răspuns:Justitia se infaptuieste in sala de judecată. In aceasta situatie, nu mă vad chemat sa mediez intre DNA si persoane inculpate. Nici nu e nevoie. In aceasta speta, judecatorii isi vor spune cuvantul, dupa care vom afla concluziile. ...şi vom fi informaţi...

*** Sintagma dintr-un cuvânt! Exemple: ex celent, ex clus sau pen ali.
SINTÁGMĂ s. f. (< fr. syntagme, cf. gr. syntagma < syn „împreună” + tagma „rând”, „șir”): unitatea semantico-sintactică stabilă, formată dintr-un grup de două sau mai multe cuvinte între care există raporturi de subordonare (sintagmatice)

4. Dăncilă, anchetată pentru grija purtată sănătății europarlamentarilor

După declaraţia premierului privind „autismul“ celor care dezinformează UE, aceasta şi-a cerut scuze public pentru declaraţia făcută: "Aceste lucruri arată, să mă exprim elegant, că dezinformează şi că ştiu realitatea, dar nu vor să o accepte şi să o vadă. Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”.
Viorica Dăncilă se va prezenta în faţa membrilor Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (care este o agenție a Guvernului României) pe 20 februarie 2018. CNCD a anunţat, într-un comunicat, că a decis să se autosesizeze cu privire la declaraţia premierului Viorica Dăncilă din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, în seara zilei de 15 februarie,
C.N.C.D. va analiza declaraţia în speţă şi comportamentul moderatorului, din perspectiva săvârşirii unei posibile fapte de discriminare, prin încălcarea dreptului la demnitate umană a persoanelor cu autism”

5. În plină criză DNA, Iohannis are ”cestiuni arzătoare”: discută cu Dăncilă și Dragnea... proiectul de țară și centenarul!

“Am primit pe doamna prim-ministru Dăncilă şi pe domnul preşedinte Dragnea aici, la Cotroceni. Această întâlnire a fost planificată încă din seara când a avut loc depunerea jurământului şi rostul acestei întâlniri a fost de a defini cadrul colaborării instituţionale între mine şi noul Guvern. Am discutat în cadrul acestei întâlniri despre nevoia de colaborare pe unele proiecte care sunt de importanţă naţională. Aş menţiona câteva pe care le-am şi discutat. Primul şi cel mai important - pregătirea pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, al doilea mare program naţional este, evident, Centenarul. Centenarul (...) este al României şi românilor şi cred că este nevoie de o coordonare a acţiunilor. (...) Şi, da, am discutat şi despre Justiţie şi despre ce s-a convenit cu ministrul Justiţiei şi mi-am exprimat nemulţumirea că există un nou scandal legat de Justiţie, mai exact de DNA, în spaţiul public”, a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Format: