Share
17 Feb 2019 - 14:00

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.


1. „Icoana” sfărâmată a Anticorupției: Codruța inculpată!

 
 Explodează bomba sezonului. Discuțiile despre meritele sau nemeritele lui Kovesi pentru a ocupa funcția de europrocuror șef, pentru care o pregătesc minuțios partizanii săi de la Bruxelles, sunt aruncate în aer de un comunicat al Secției de Investigare a Magistraților, condusă de „respinsa” Adina Florea, în care se specifică că fosta șefă DNA este convocată ca martor (deocamdată) la audieri într-un dosar de corupție! Cu foloase necuvenite și mărturii mincinoase. Este efectul audierii lui Ghiță, care se pare că a oferit toate dovezile necesare unei spectaculoase înculpări. Și mai are Codruța alte vreo 18 reclamații aflate în stadiul de verificare. Aceasta însă nu mai lasa vreo îndoială procurorilor, care au chemat-o chiar în ziua în care dorea să plece liniștită la Bruxelles ca să își aranjeze drumul spre noua funcție.  Cel mai șocat a fost, se pare, Iohannis care a emis de urgență un comunicat ofuscat în care se răstește la procurori cerându-le imperativ o „clarificare rapidă a subiectului”. În mintea sa, clarificarea însemnând, fără niciun dubiu, respingerea acuzațiilor. Un alt susținător tradițional al Codruței , Ambasada americană (altminteri cu nume și prenume) iese la bătaie cu un comunicat în care semnalează o „încercare aparentă de discreditare” a persoanei multstimate și prețuite. Termenul „aparentă” semnifică faptul că lui Klemm nici prin cap nu îi trece că iubita sa Codruța ar avea de ce să se teamă. Invitata - pe cale de a deveni inculpată - reproșează foștilor colegi gestul nepoliticos de a o convoca exact când își luase ea bilet de avion și califică solicitarea drept o răzbunare. A cui și pentru ce?

 


2. Vot cu strigături în Parlament la Bugetul 2019 

 
 În Parlament au început dezbaterile în plen pe buget. După obiceiul tuturor opozițiilor, opoziția a venit și a revenit cu tot felul de amendamente aiuristice care au fost respinse pe bandă. Spre surpriza coaliției, o propunere liberală de majorare a alocației pentru copii a trecut când parlamentarii majorității erau la bufet. S-a produs o încurcătură, pentru că amendamentul nu doar că nu indică sursa de finanțare, dar și majora deficitul cu o sumă considerabilă. Încolțiți, cei de la Finanțe n-au mai putut da înapoi și au fost nevoiți să găsească soluția legală, și să se laude cu paternitatea finală a măsurii, lucru care i-a înfuriat peste măsură pe adevărații inițiatori. Vineri, în plen reunit, Parlamentul a adoptat bugetul pentru anul 2019 cu 275 de voturi „pentru”, 122 „împotrivă” şi două abţineri.

 


3. 2018, record de creștere economică: 4,1%

 
 O veste bună (pentru unii) și proastă (pentru alții): în 2018 se înregistra cea mai mare creștere economică din istoria contemporană -  4,1%! Creștere pe bază de consum - țipă ca din gură de șarpe Câțu și liberalii. Pe baza măsurilor de stimulare! - strigă Teodorovici și coaliționiștii. Adevărul, ca de obice, e greu de stabilit cu un numitor comun într-o vreme când nici albul nu mai e alb și și nici negrul cum îl știam.

 


4. Renunțarea Olguței, bucuria lui Klaus

 
 Olguța renunță,Guvern Klaus exultă! În sfârșit, o victorie în meciul președinte - guvern, în favoarea Cotrocenilor. După patru respingeri - pe cele mai fanteziste motive - candidata la mănoasa funcție de ministru al Dezvoltării renunță și se va dedica rolului de însoțitoare a viitorului soț, Claudiu Manda, viitor europarlamentar. Dacă nu cumva va fi capacitată să se angreneze în lupta împotriva opresorului său, în calitate de candidată la președinție. Caz în care s-ar putea confrunta și cu o fostă colegă, Corina Crețu, cu care Ponta vrea și el să atace Cotrocenii.

 


5. Reacție furibundă la Cotroceni față de un gest istoric: tăierea bugetelor serviciilor!

 
 Tăierea bugetelor serviciilor secrete, (aprobate inițial în CSAT) pentru prima dată în istoria ultimelor 30 de ani, a provocat o reacție furibundă din partea Președintelui care nu concepe ca garda sa pretoriană, formată din credincioșii generali din SRI, SIE, SPP și STS să fie lipsită de cele trebuincioase unui serviciu credincios.  Rățoiala sa a avut efect și în ultima instanță s-a diminuat suma alocată SRI cu doar vreo 150 de milioane, ce urmează să fie dați pe vitamina D.

 

Format: