Share
14 Sep 2014 (All day)

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente, înregistrate în această săptămână. Vă prezentăm clasamentul primelor subiecte de presă, în funcţie de impactul lor asupra opiniei publice:

1. Corina Creţu, desemnată comisar european pentru Politică Regională 
Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat numele celor 28 de comisari şi portofoliile repartizate. Corina Creţu este comisar european pentru Politică Regională. Crețu a spus că este gata să-și asume această responsabilitate, într-o postare pe pagina personală dintr-o rețea de socializare.

"Mă onorează desemnarea Președintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, în funcția de Comisar European, ca și susținerea Guvernului României. Dezvoltarea Regională este cea mai importantă politică de investiții din Europa și mă bucur foarte mult că România a primit un portofoliu atât de important, demonstrând, încă o dată, încrederea de care se bucură țara noastră la Bruxelles. Sunt pregătită să îmi asum responsabilitatea acestui portofoliu", a subliniat Corina Crețu, într-o postare pe pagina personală dintr-o rețea de socializare.

Pentru următorul pas, prim-ministrul Victor Ponta le-a trimis, joi, o scrisoare liderilor politici: preşedintele PNL, Klaus Iohannis, preşedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi preşedintele PMP, Elena Udrea, referitoare la susţinerea candidatului României pentru portofoliul de Comisar European pentru Politică Regională.  

"În calitate de prim-ministru al Guvernului României, fac apel la dumneavoastră să susțineți, atât în cadrul dezbaterilor din Parlamentul României, cât și în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, prin parlamentarii și europarlamentarii PDL, PNL, UDMR și PMP, candidatul țării noastre pentru acest important portofoliu. De asemenea, fac apel la susținere de către partidele dumneavoastră, pentru doamna Corina Crețu, și în cadrul Partidului Popular European, al cărui reprezentant este, de altfel, și președintele desemnat al Comisiei Europene. Sunt convins că un astfel de demers este în interesul național și cred că acum avem cu toții ocazia să arătăm că, dacă suntem uniți, dacă ne promovăm constructiv și pozitiv interesul național, putem avea cu toții de câștigat, ca țară și ca națiune. (...) Cunoașteți, cu siguranță, faptul că acest comisariat gestionează peste 350 de miliarde de euro din bugetul UE și are o deosebită importanță pentru susținerea politicii de coeziune în cadrul UE, pentru următorii ani — ani esențiali pentru dezvoltarea României", se arată în scrisoarea transmisă de premier. 

2 Începe școala fără manuale!
Procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea de manuale noi - pe hârtie şi digitale -, destinate claselor I şi a II-a, nu s-a încheiat, iar elevii de clasa I și a II-a nu au manuale. Este o premieră! Nu s-a mai întâmplat să înceapă anul școlar fără manuale în condițiile în care programa școlară s-a schimbat și nu pot fi folosite cele vechi.

"Cu doar câteva zile înainte de a începe școala, elevii de clasa I-a și a II-a află că nu vor avea pe bănci manualele cele noi, pentru că niște edituri nu s-au înțeles probabil la...bani. (...) Rezolvarea rapidă a acestei situații este imperios necesară, având în vedere că programele la aceste clase sunt modificate și nici manualele vechi nu mai pot fi folosite. Este evident că la mijloc sunt interese financiare, dar asta nu justifică situația creată, pentru că cei care suferă sunt copiii acestei țări", atrage atenția liderul FSLI, Simion Hancescu.

Pe de altă parte, MEN asigură elevii, părinţii şi dascălii că manualele vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza şi că instituţia face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale.

În acest context, președintele PNL, Klaus Iohannis, i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta în care atrage atenția că acesta ar trebui să dea dovadă de preocupare față de situația gravă din educație în loc să se ocupe de campanie.

"Școala românească are nevoie de atenția și respectul tuturor celor aflați la conducerea țării, miniștri, parlamentari, oameni și partide politice. Dumneavoastră, în dubla calitate de premier și de lider al principalului partid de guvernământ, sunteți cel care, prin măsurile, politicile și gesturile publice pe care le faceți, ar trebui să dați dovada preocupării față de situația gravă din educație", spune Iohannis, în scrisoarea deschisă.

3. Camera Deputaților a adoptat reducerea CAS cu 5 puncte procentuale 
Plenul Camerei Deputaților a respins, marți, cererea de reexaminare a președintelui Traian Băsescu pentru proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator și a adoptat proiectul de lege în forma inițială. Documentul a fost adoptat cu 307 voturi pentru, 5 abțineri și 7 voturi împotrivă.

'Mediul de afaceri are nevoie de reducerea presiunii fiscale. Până acum, Guvernul Ponta a venit cu impozite și taxe. A sufocat mediul de afaceri cu peste 36 de impozite și taxe. Această măsură ar trebui să aibă un efect pozitiv și pentru locurile de muncă', a declarat deputatul PDL, Gheorghe Ialomițianu.

Măsura reducerii cu cinci puncte procentuale la angajator ar urma să intre în vigoare începând cu 1 octombrie.

Reamintim că președintele Traian Băsescu a cerut la sfârșitul lunii iulie Parlamentului să reexamineze legea.
Presedintele semnala că în anul 2014 deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,519 miliarde lei, conform bugetului aprobat pentru anul în curs.

"Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, deficitul curent va crește cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 de miliarde de lei în 2015 și 5,564 de miliarde de lei în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ținem cont și de indexările obligatorii conform legii", a transmis Băsescu Parlamentului.

4. DNA începe urmărirea penală in rem în dosarul privind migrația aleșilor locali 
Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală "in rem", pentru abuz în serviciu, în urma plângerii preşedintelui PNL, Klaus Iohannnis, făcută la adresa vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali. 

Iohannis a argumentat că „au fost aduse vătămări” prin OUG 55/2014 tuturor candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi în general interesului public care vizează desfăşurarea alegerilor în condiţii de egalitate de legalitate.

Prin urmare, președintele Partidului Național Liberal (PNL), Klaus Iohannis, a avertizat joi că aleșii locali care vor părăsi partidul pe listele căruia au obținut mandatul în iunie 2012 riscă să fie demiși.

"Eu i-am avertizat și le-am recomandat să nu facă acest pas, fiindcă ordonanța de urgență privind migrația primarilor adoptată de Guvern nu este constituțională. O spun și eu, o spune și societatea civilă. Ea va fi anulată și se va reveni la legea veche și atunci cei care au căzut în capcană riscă să-și piardă mandatul. (...) Așa ceva nu se face. În Europa secolului XXI a ignora o lege care legiferează o normă juridică și a o înlocui cu alta partizană înseamnă că nesocotești statul de drept. Dar, se pare că unii dintre politicieni nu au ajuns în acest secol și nici în Europa nu vor să fie. De aceea am reacționat vehement și am atacat chiar și demersul inițiatorului", avertizează șeful PNL.

5. ACL a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului
Copreședintele ACL, Klaus Iohannis, a anunțat că Alianța Creștin-Liberală (ACL) a depus, vineri, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, intitulată "Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriți fraudarea alegerilor de PSD".
"Astăzi (n.r. — vineri) a fost depusă moțiunea de cenzură ''Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriți fraudarea alegerilor de PSD", a declarat Iohannis, într-o conferință de presă comună cu președintele PDL, Vasile Blaga.
Moțiunea a fost inițiată de 171 de parlamentari.
Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

''E normal (să depui o moțiune de cenzură, n.r.). Este un exercițiu democratic, e prevăzut în Constituție. Și noi, când eram în opoziție făceam moțiuni de cenzură. Ce este total nedemocratic și ceea ce este total neserios, din punctul meu de vedere, este ca un primar, ca domnul Iohannis, să depună plângeri penale împotriva altor primari. Asta nu-i corect și asta nu e democratic", a declarat premierul Victor Ponta, vineri, la Sibiu, conform cotidianul.ro .

Format: 

Topic: