Share
3 Mar 2019 - 14:00

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

  


1. Protestul „magistraților” de la Parchet: Ordonanța 7 - la loc comanda!
2. Grandșlemul Codruței la „turneul” LIBE
3. Diversiunea aurului: Isărescu la zid!
4. Iohannis la bilanțul PG: procurorii sub asalt!
5. Excedent bugetar în prima lună: 0,7%!


1. Protestul „magistraților” de la Parchet: Ordonanța 7 - la loc comanda!

 
 Protestele „magistraților” procurori se întețesc Pe măsură ce nici Toader nici Dăncilă nu dau semne că ar avea de gând să renunțe la Ordonanța 7, Adunarea Generală a Procurorilor (?) instituie, prin anunț postat pe site-ul Parchetului General (zis și „Ministerul Public”) „banderola de protest” pe care o vor purta până la capăt. Beneficiind de o susținere cel puțin de neînțeles pentru o instituție clasică de represiune, procurorii lasă baltă dosarele și ies pe treptele instituțiilor pentru a fi fotografiați de #rezistenți. Chiar dacă ceea ce fac ei este ilegal. Măcar de ar fi singura ilegalitate care li se poate pune în cârcă.
Toader anunță că va modifica Ordonanța 7 pe aici pe colo dar nu în punctele esențiale care nu îi lasă să doarmă pe procurori.
Protestele procurorilor se intersectează în spațiul public cu declarațiile asociațiilor profesionale ale judecătorilor, care sunt de acord în principiu cu prevederile Ordonanței 7.

 


2. Grandșlemul Codruței la „turneul” LIBE

 
 Săptămâna începe pe fondul disputelor interne legate de viitorul extern al Codruței Kovesi. Inculpată la București, este primită la Bruxelles de detașamentul galben de susținători comandat de Macovei ca o eroină a luptei anti-guvern. La București, fostul ei „asistent”, Lazăr, este vizat și el în dosarul „Ghiță” pentru favorizarea făptuitorului și fals în declarații.
În plină campanie electorală bruxelleză, Kovesi primește o veste proastă de la CSM, care îi respinge cererea de a i se acorda - fără concurs - gradul de procuror pe lângă Înalta Curte. Ceea ce îi crează o dificultate majoră, pentru că în documentele de înscriere la concursul pentru funcția de europrocuror șef a scris că deține gradul corespunzător aceste funcții. În limbaj juridic se cheamă fals în declarații.

 


3. Diversiunea aurului: Isărescu la zid!

 
 O nouă temă de discordie politică este aruncată în arena publică: aurul României! Dragnea și Șerban propun o reglementare legislativă prin care rezerva de aur a Băncii Naționale să fie readusă în țară din Anglia, unde stă pe chirie consistentă. Plouă cu argumente pro și contra, între care și acela că aducerea în țară ar costa mai mult decât chiria și că, în principiu, de ce să îl aducem și ce să facem cu el? Să îl vândă Dragnea cui vrea el?

 


4. Iohannis la bilanțul PG: procurorii sub asalt!

 
 După ce a „boicotat” bilanțul DNA - pâna anul trecut, cel mai important eveniment monden din Justiție -  președintele a participat la cei al „ministerului public” - cum îi place lui Lazăr să considere instituția la a cărei cârmă se mai află doar datorită lungului exercițiu de gândire al șefului statului.
Votul din Comisia LIBE a fost urmărit de Iohannis pe telefonul mobil al lui Lazăr în timpul bilanțului Parchetului General. La aflarea rezultatului ambii au zâmbit cu subînțeles.
------
Bomboana pe colivă a Ministerului Public o reprezintă declarațiile șefului ISSJ care denunță piedicile puse în activitatea secției de investigare a magistraților de către însuși Augustin Lazăr.

 


5. Excedent bugetar în prima lună: 0,7%!

 
 În plină defensivă generată de efectele refuzului prezidențial de a semna bugetul, vine anunțul că în ciuda dificultăților, în prima lună a anului se înregistra un excedent al PIB de 0,7%.