Share

1. Coaliţia a finalizat proiectul Legii Salarizării Unitare
Raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu va fi de 1 la 12 în urma aplicării Legii salarizării unitare, a spus joi, la Sinaia, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.
"Toate autoritățile și instituțiile publice sunt incluse în această Lege a salarizării unitare, mai puțin BNR și ASF (...). Raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu este de 1 la 12, sindicatele au cerut 1 la 13 sau au sperat să fie măcar 1 la 13 pentru că pe actuala legislație avem un raport de 1 la 15 sau mai bine zis aveam 1 la 15, pentru că haosul care s-a generat în sistem în ultima perioadă a dus chiar la un raport mult mai mare. Cred că este mulțumitor pentru absolut toată lumea că raportul este de 1 la 12. (...) Gradațiile se acordă în procent de 7,5% pentru gradația 1 de la 3 la 5 ani vechime, 5% pentru gradația 2 de la 5 la 10 ani, pentru gradația 3, între 10 și 15 ani vechime, procentul este de 5%, gradația 4 de la 15 la 20 de ani este 2,5%, iar gradația 5 peste 20 de ani, procentul este de 2,5%", a spus ministrul Vasilescu. În perioada următoare, proiectul Legii Salarizării va fi dezbătut la consultări.În toată perioada în care proiectul legii salarizării unitare se depune ca inițiativă parlamentară vor fi consultări cu instituții și se vor relua consultările cu sindicatele, a declarat joi, la Sinaia, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea."În toată perioada, din momentul în care se depune legea ca inițiativă parlamentară și până la votul final, vor fi consultări cu absolut toate instituțiile și se vor relua consultările cu sindicatele care deja au avut loc. Deci această lege nu se adoptă mâine. Cred că supărarea vine, dacă este supărare sau nemulțumire (a unor sindicate — n.r.) din cauza faptului că au apărut informații neadevărate și pe surse. (...) În zilele următoare, mâine poate, o să se publice legea în ansamblul ei. (...) La procurori cresc puțin mai puțin decât la judecători. Deci discutăm de creșteri semnificative pentru toți magistrații. Nu se pune problema să îi scadă salariul cuiva", a punctat președintele PSD.

 
2. Procurorul General anunţă că anchetarea Odonanţai 13 continuă
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunțat că ancheta în cazul Ordonanţei 13 este în curs. Asta în condițiile în care Curtea Constituţională s-a pronunţat clar pe acest subiect. ”Noi nu avem niciun fel de temeri. Procurorii își îndeplinesc misiunea conform rolului lor în societate, se țin departe de evenimentele emoționale care au loc pentru că trebuie să rezolve la rece problemele juridice ale societății”, a mai spus Augustin Lazăr.
Curtea Constituțională a decis că Direcția Națională Anticorupție și-a depășit competențele atunci când a început anchetarea Guvernului Grindeanu pe tema unor acte normative. Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a stabilit că DNA, anchetând modul în care a fost elaborată OUG 13, a perturbat buna activitate a guvernului, stabilind că Ministerul Public nu are competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

3. Ministrul Teoder va solicita un audit extern pentru Ministerul Public
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus luni că va dispune efectuarea unui audit extern la Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Public și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
"Nu am uitat și nu uit faptul că Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, și voi dispune un audit, un audit extern care să verifice, dar nu DNA și Ministerul Public și DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 de procurori funcționează, își desfășoară, își îndeplinesc competențele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Și atunci ai fi nedrept dacă te duci la fond să te oprești la unii și să îi ocolești pe alții. Vă declar (...) că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public — DNA, DIICOT și Înalta Curte", a declarat Tudorel Toader la Antena 3. Decizia ministrul Justitiei vine după ce stabilise ca "nu este oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare a procurorului general, Augustin Lazar, si a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi". 

4. Şpagă-record: fostul şef CNAS, Duţă, 8 milioane euro
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și control judiciar pe cauțiune, cu fixarea unei cauțiuni de 4.500.000 de lei față de fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duță, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale).
În ordonanța de dispunere a controlului judiciar pe cauțiune întocmită de procurori, conform unui comunicat de presa al DNA, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: "În perioada 2010 — 2012, inculpatul Duță Nicolae Lucian, în calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, având atribuții de ordonator de credite, a pretins și primit, în mod repetat, de la reprezentanții a două firme de software, foloase necuvenite pentru a asigura semnarea și derularea în bune condiții a unor contracte/acte adiționale încheiate de instituția pe care o reprezenta cu societățile respective, după cum urmează:
— 5.000.000 euro, în legătură cu încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea și Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România,
— 2.400.000 euro pentru a susține încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea și Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România, extindere CASA — OPSNAJ,
— 200.000 euro în legătură cu încheierea și derularea unui acord — cadru de servicii, având ca obiect furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat,
— 1.000.000 euro în legătură cu încheierea și derularea contractului pentru furnizarea de servicii privind implementarea prescripției electronice. Sumele de bani au fost remise inculpatului Duță Nicolae Lucian fie în numerar (în mai multe tranșe) fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla (prin operațiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii)".

5. Românca victimă a atacului terorist din Londra a încetat din viaţă
Andreea Cristea, rănită grav în atentatul de la Londra, a decedat în spital, au anunţat autorităţile londoneze. "Detectivii care investighează atacul terorist comis pe data de 22 martie pe podul Westminster din Londra pot confirma că femeia în vârstă de 31 de ani a murit joi după-amiaza, 6 aprilie", anunţă Poliţia metropolitană londoneză (Scotland Yard), într-un comunicat publicat pe site. Andreea Cristea primea îngrijiri medicale în spital în urma atacului. Rudele apropiate au fost informate, informează Scotland Yard. Andreea Cristea, arhitectă de naţionalitate română, a fost găsită în apă la puţin timp după atacul terorist.Ambasadorul român Dan Mihalache a spus că Andreea Cristea a fost „practic aruncată” în râu de maşină. Andreea se afla în vacanţă în Londra alături de prietenul său, Andrei Burnaz, pentru a sărbători ziua sa de naştere. Andreea Cristea vizita Londra alături de iubitul ei, care urma să o ceară în căsătorie în ziua atentatului de la Westminster, potrivit ambasadorului Dan Mihalache. Andreea a petrecut doua saptamani in spital dupa ce a fost proiectata de o masina in raul Tamisa, in timpul atentatului de pe podul Westminster. Familia Andreei a transmis un mesaj prin care anunta ca aceasta a murit joi."Dupa ce s-a luptat pentru viata ei timp de 2 saptamani, indragita noastra Andreea, minunata fiica, sora, partenera, prietena dedicata si cea mai unica si iubitoare de viata persoana, a fost in mod crud si brutal scoasa din vietile noastre in cel mai cumplit mod. Va ramane mereu in amintirea noastra ca o raza de soare care va straluci pentru totdeauna in inimile noastre", a transmis familia, conform ProTV. Familia a anuntat ca doreste sa doneze banii donati pentru recuperarea ei. "Familia noastra, impreuna cu Andrei, suntem recunoscatori pentru eforturile inimaginabile si dedicatia pe care am primit-o si noi si ea de catre tot personalul medical", a mai transmis familia Andreei, conform aceleași surse.

9 Apr 2017 - 00:00

Format: