Publicat: 28 Martie, 2012 - 21:15
Pot fi mândri cei care "s-au străduit" să "trăim bine"

La o simplă căutare pe Google poţi afla că ţara noastră este pe primul loc într-un clasament nedorit. Nu o spunem noi, românii, ci statisticile realizate pe baza unor studii ale instituţiilor internaţionale. Din păcate, ele arată faţa nefardată a României. Dacă eşti român "pur-sânge" nu se poate să nu ai o senzaţie de tristeţe urmărind această listă lungă de "performanţe"...

1. Primul loc în ce priveşte rata mortalităţii infantile din Europa

Potrivit datelor furnizate de Organizaţia „Salvaţi Copiii”, rata mortalităţii infantile era de 22,9%, cea mai mare din Europa. O rată foarte mare, comparativ cu 5,72% cât este media înregistrată pentru celelalte ţări ale Uniunii Europene. Printre cauzele mortalităţii infantile se numără pneumonia, diareea, malaria, pojarul sau subnutriţia, chiar dacă toate sunt boli care pot fi prevenite.

2. Primul loc în Europa la numărul cazurilor de TBC şi în următorul deceniu, avertizează medicii

În ultimii 20 de ani, conform statisticilor Uniunii Europene, România s-a menţinut pe primul loc la numărul cazurilor de TBC  înregistrate la suta de mii de locuitori. Din totalul de 80.000 de cazuri de TBC din ţările UE, România contribuie la această cifră cu 25.000 de cazuri.

3. Primul loc la decesele cauzate de infarctul miocardic acut

România este pe primul loc în Europa în topul deceselor cauzate de infarctul miocardic acut, înregistrând o mortalitate de 13%. Potrivit studiilor prezentate la Congresului Naţional de Cardiologie, 40 de oameni mor zilnic din cauza bolilor cardiovasculare. Din nefericire, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că boala va rămâne tot principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani.

4. Adolescentele din România, pe primul loc în Europa la naşteri

Studiul realizat de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală plasează România după Marea Britanie, pe locul al doilea în Europa în ce priveşte naşterile în rândul adolescentelor; însă cum Marea Britanie are o populaţie de trei ori mai mare decât România, un calcul simplu arată că, de fapt, România se află pe primul loc. Anual, 47.000 de adolescente din România rămân însărcinate, din care 29.000 păstrează copilul, iar 18.000 apelează la avort.

5. ...şi la avorturi

Potrivit aceluiaşi studiu realizat de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, România se află pe primul loc în Europa în ce priveşte avorturile în rândul adolescentelor. Numărul avorturilor este în continuare foarte mare în România la toate grupele de vârstă, deşi în scădere faţă de anii `90. Ca să ne dăm seama de gravitatea fenomenului, per total, în Europa, la fiecare 11 secunde moare un copil prin avort şi, numai în România, la fiecare 30 de secunde are loc un avort. Astfel, o româncă face, în medie, 3-4 avorturi, în vreme ce, în Europa Occidentală, o femeie are experienţa a mai puţin de un avort. Mai mult, în România se renunţă la una din două sarcini şi 43% dintre românce au facut cel puţin un avort.

6. România se află pe primul loc în UE la mortalitatea din cauza cancerului de col uterin

Potrivit Ministerului Sănătăţii, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, cu un risc de 6,3 ori mai mare decât media europeană. 13 românce din 100.000 suferă din cauza acestei boli şi, anual, mor peste 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin.

7. Primul loc în Europa în privinţa abandonului copiilor

Studiul UNICEF plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte abandonul copiilor. Copiii sunt abandonaţi în spitale sau, uneori, chiar aruncaţi la gunoi. În acelaşi timp, UNICEF arată că tot mai mulţi copii fug de acasă. 95% dintre aceştia fug din cauza familiei. Astfel, doi din zece copii renunţă la şcoală. Motivele ţin mai ales de faptul că părinţii au nevoie de minimum 500 de euro pentru fiecare copil, în fiecare an, pentru a-i susţine la şcoală. Potrivit studiului, cei din mediul rural sunt cei mai defavorizaţi.

8. Pe primul loc în ceea ce priveşte violenţa în şcoli

Conform unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 37 de ţări, şcolile din România se situează pe locul doi într-un clasament al violenţei. Astfel, conform organizaţiei „Salvaţi copiii”, 70% dintre elevii români admit că le este teamă de comportamentul agresiv al colegilor. Elevii din Bucureşti, în proporţie de 54% consideră că violenţa în şcoli este o problemă permanentă şi numai în anul şcolar 2009-2010 s-au raportat de 55 de cazuri de violenţă.

9. Pe primul loc în Europa, la exportul de prostituate

Reţeaua de organizaţii internaţionale TAMPEP plasează România pe primul loc, în 2010, în topul ţărilor de origine a prostituatelor  imigrante din 25 de state membre ale Uniunii Europene.

10. Pe primul loc la corupţie

Conform Indicelui de Percepţie a Corupţiei realizat de Transparency International România se plasează pe primul loc în clasamentul statelor membre ale UE. România împarte ultimul loc cu Bulgaria şi Grecia.

11. Infractorii români, pe primul loc la spargerile din locuințe în Spania

Ministerul de Interne spaniol a precizat că românii sunt pe primul loc la spargerile din locuințe în Spania. Prin acțiunile Brigăzii spaniole de Expulzare a Delincvenților Străini, 7.591 de străini au fost trimiși în țările de origine. Aceștia comiseseră un total de 26.214 de infracțiuni, ceea ce înseamnă o medie de 3 delicte pentru fiecare  persoană expulzată. Românii se află la mare distanță, atât ca număr de grupuri organizate pentru astfel de infracțiuni, cât și pentru numărul de spargeri, de alți infractori, spanioli sau de alte naționalități.  

12. Copiii români, pe primul loc în rândul minorilor străini care comit infracţiuni în Italia

Potrivit datelor prezentate de Organizaţia Antipedofilie “La caramella buona Onlus”, minorii români se află pe primul loc în rândul minorilor străini care comit infracţiuni în Italia. 40.000 de minori sunt acuzaţi anual în Italia pentru diverse infracţiuni, iar 22% dintre ei sunt străini. Românii sunt urmati de albanezi şi marocani.

13. România ocupă primul loc din UE la accidente rutiere soldate cu morţi şi răniţi grav

Potrivit informaţiilor de la Poliţia Rutieră, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Transporturilor, Federaţiei Române pentru Asistarea Victimelor Accidentelor, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata accidentelor rutiere soldate cu morţi şi răniţi grav. Din 1990 până în prezent, peste 62.000 de români au murit în evenimente rutiere. Tot accidentele rutiere reprezintă prima cauză a mortalităţii tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani.

14. Primul loc în UE privind creşterea TVA
 
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană, alături de Grecia, în ceea ce priveşte cele mai mari creşteri ale cotei standard de TVA între 2000 şi 2010 - de la 19 la 24%.

15. Primul loc în UE la capitolul inflaţiei anuale

România se plaseaza pe primul loc in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea preturilor de consum din ianuarie, de 7%, comparativ cu prima luna a anului trecut, in conditiile in care la nivel comunitar inflatia s-a situat la 2,7%, potrivit datelor Eurostat.

16. Pe primul loc în Europa la şcoli de modelling

Un studiu realizat de Professional Sociologists Association, arată că România are cele mai multe şcoli de modelling din Europa. Italia, Germania sau Franţa au aproximativ 100 de şcoli de acest fel, în vreme ce la noi sunt mai mult de 1.500 de şcoli.

17. Pe primul loc la înjurături

Un celebru website umoristic, american, Cracked.com, a întocmit un top al celor mai insultătoare înjurători de pe glob. Şi în acest top, România este campioană! Românii sunt urmaţi de sârbi, armeni şi islandezi.

Iar "faptele" bune clasează România pe ultimul loc

1. Pe ultimul loc la donarea de organe în UE, cu o rată anuală de doar un donator la un milion de persoane. Spania e lider european

Conform Comisiei Europene, România ocupă ultimul loc în U.E. în ceea ce priveşte rata donatorilor de organe. Procentul furnizat de Comisie este de un donator la un million de persoane, care donează organe în fiecare an. Aproximativ 22 de români de la nivelul întregii populaţii donează organe în fiecare an, fie în urma unor accidente mortale, fie în cea a donaţiilor făcute către membri ai familiei sau rude. În fruntea clasamentului se află Spania, cu o rată de 34 de donatori la un milion. Media europeană este de 19 donatori la un milion.

2. Pe ultimul loc ca număr de medici la mia de locuitori

De la începutul anului 2010, peste 8.000 de cadre medicale au plecat în străinătate. Oricum, la acest moment, România se afla pe ultimul loc în Europa ca număr de medici la mia de locuitori. Situaţia dramatică este justificată, însă, de date cât se poate de concrete: un medic rezident are în România un venit de 650 de lei pe lună, în timp ce Germania le oferă acestora 2.000-3.000 de euro pe lună, veniturile putând să crească până la 10.000-12.000 de euro pe lună pentru medici specialişti şi primari.

3. Ultimul loc în Europa la numărul de carduri, raportat la numărul de locuitori

România se află pe ultimul loc în Europa la numărul de carduri raportat la numărul de locuitori. Datele sunt puse la dispoziţie de către MCX systems, o firmă poloneză care oferă soluţii informatice pentru terminalele de plată POS. România are 0,63 de carduri bancare/locuitor, în timp ce Bulgaria se departajează cu 1,1 carduri/locuitor.

4. România, pe ultimul loc în privinţa reciclării deşeurilor

Deloc surprinzător, România se află pe ultimul loc în Europa în privinţa reciclării deşeurilor.

5. România are cel mai scăzut nivel de trai din UE

Românii sunt cei mai săraci cetăţeni europeni - după un raport al Fondului Monetar Internaţional. Ţara noastră a reuşit să fie surclasată astfel şi de Bulgaria, ţară care până în 2009 stătea mai prost decât noi la acest capitol. Şi veştile "bune" continuă: după predicţia FMI, decalajul deja existent între PIB-ului României şi cel al Bulgariei se va accentua până în 2015.

6. A opta ţară a lumii cu cel mai mare risc de faliment

Potrivit indicatorilor calculaţi de compania de monitorizare a pieţei financiare Credit Market Analysis (CMA), România se află pe locul opt în lume şi pe poziţia a treia în Europa în topul statelor cu cel mai mare risc de faliment. Pe primul loc în topul statelor cu cea mai mare probabilitate de încetare de plăţi se află Venezuela, urmată de Grecia, Argentina, Pakistan, Ucraina, Emiratul Dubai, Irak. România este urmată pe locul nouă şi zece de Letonia şi, respectiv, Bulgaria.

7. Pe ultimul loc în UE şi pe locul 39 în lume, în topul celor mai bune 100 de state

În studiul realizat de Newsweek Magazine al celor mai bune state, Romania se află pe locul 39 în lume şi pe ultimul loc între ţările Uniunii Europene. Studiul a luat în calcul criterii ce ţin de educaţie, asistenţă medicală, calitatea vieţii, dinamismul economic şi mediul politic. România se află între Bulgaria, care e pe locul 38 şi Kuweit, de pe locul 40.

8. Penultimul loc în UE după indicele încrederii în economie

Indicele încrederii în economia României este de 76,7 puncte în luna septembrie a acestui an. O valoare mai mică, de 66,6 puncte, a fost înregistrată doar de Grecia. Ţările cu cel mai ridicat indice al încrederii în economie sunt Germania, cu 113,2 puncte şi Austria cu 110,2.