27 iunie 2022

TPBI a prezentat proiectul cu privire la necesitatea dezvoltării infrastructurii feroviare din Regiunea Bucureşti – Ilfov

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI) au fost invitaţi la „Conferinţele Club Feroviar – Infrastructură 2022”, eveniment organizat miercuri, 18 mai 2022, la Facultatea de Construcţii Căi Ferate, Drumuri şi Poduri Bucureşti. Cu această ocazie, Iosif Szentes, directorul Direcţiei Dezvoltare Transport Feroviar din cadrul TPBI a susţinut prezentarea „Infrastructura feroviară din Regiunea Bucureşti – Ilfov” şi a discutat despre introducerea serviciilor de transport public local cu trenul în zona metropolitană.

Trenul Metropolitan Bucureşti – Ilfov, proiect iniţiat de TPBI, vizează în prima fază utilizarea infrastructurii feroviare existente, iar apoi reconstrucţia unor linii desfiinţate al căror traseu se află pe proprietatea publică a statului şi construcţia unor linii noi, pentru deservirea echilibrată a întregului teritoriu vizat. În paralel, este preconizată achiziţia etapizată de material rulant pentru serviciile de tren metropolitan pe traseele prioritizate.

„În drum spre conferinţă, am făcut 40 de minute pe o distanţă care, în mod normal, este parcursă în 18-20 de minute. Sperăm ca generaţiile următoare să nu mai aibă parte de aşa ceva. Nu proiectăm un tren metropolitan doar pentru ziua de mâine, ci pentru următorii 50 de ani”, a subliniat Iosif Szentes. În acest sens, odată ce vor fi introduse serviciile de tren metropolitan, călătoria va dura în general sub o oră, cu o viteză comercială de 40-60 de kilometri pe oră. Principala caracteristică a trenului metropolitan este legată de independenţa faţă de reţeaua de străzi, drumuri naţionale sau autostrăzi, oferind astfel locuitorilor din regiune o călătorie rapidă către punctele de interes.

Rutele feroviare din prima fază a proiectului Trenul Metropolitan Bucureşti – Ilfov sunt următoarele:
– Bucureşti Nord – Bucureşti Obor;
– Bucureşti Nord – Chitila – Scroviştea;
– Bucureşti Nord – Bucureşti Vest;
– Bucureşti Obor – Bucureşti Vest.

Reprezentantul TPBI a mai precizat că reţeaua feroviară actuală din Regiunea Bucureşti – Ilfov numără 51 de staţii şi puncte de oprire, iar lungimea totală a căii ferate metropolitane este de 330 kilometri. Staţiile de pe rutele trenului metropolitan vor fi dotate cu numeroase facilităţi, iar TPBI va propune ca parcările din jurul gărilor sau a punctelor de oprire să poată fi utilizate gratuit de posesorii de bilet la trenul metropolitan.

Sursa foto: CFR Calatori