29 septembrie 2022

TPBI: Trenul Metropolitan Bucureşti-Ilfov, un proiect susţinut de Primăria Capitalei şi de Consiliul Judeţean Ilfov

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Viitoarea reţea de tren metropolitan Bucureşti – Ilfov a fost prezentată în premieră publicului, miercuri, 22 septembrie, în cadrul unei conferinţe online, la care au participat Nicuşor Dan, Primarul General al Municipiului Bucureşti; Ştefan Rădulescu, Vice-Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov şi Ştefan Roşeanu, consilier al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov. Cu această ocazie, au fost anunţate etapele în care proiectul va fi realizat, investiţiile necesare, dar şi faptul că se va folosi o mare parte din infrastructura feroviară actuală, după ce se va interveni punctual cu lucrări de reabilitare, acolo unde este cazul.

În cadrul conferinţei, a fost explicat rolul unei reţele de tren metropolitan, precizându-se că actualul proiect se aliniază viziunii Uniunii Europene asupra transformărilor necesare pentru realizarea tranziţiei la zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în anul 2050. Costurile realizării primei faze a acestui proiect sunt estimate la 600 de milioane de euro, cea mai mare parte din sumă (400 milioane de euro) fiind prevăzută pentru achiziţia de trenuri noi, moderne, cu podea joasă şi cu tracţiune electrică.

Proiectul prevede şi reabilitarea unor gări, ţinându-se cont că unele dintre ele fac parte din patrimoniul istoric, precum şi înfiinţarea unor staţii noi pe traseele propuse. Coordonatorul proiectului, Ştefan Roşeanu, a detaliat: „Vorbim despre o modernizare a gărilor, în sensul includerii acestor spaţii în nişte proiecte de revitalizare / reconversie urbană şi construirea unor mici puncte de interes, în zona fiecărei halte / staţii din interiorul Bucureştiului şi din interiorul localităţilor din judeţul Ilfov. Vorbim de mici pieţe ale gării, care vor avea parte de transfer fără obstacole între sistemul de transport public local, sistemul de deplasare pietonal şi zona de transport feroviar. Vorbim de mici zone unde oamenii să stea să se recreeze şi dincolo de programul trenului. Să existe locuri unde să lase maşina, deci parcări park&ride şi pentru biciclete, trotinete, cu integrare în sistemul de informare a Bucureştiului, astfel încât omul să aibă acces la informaţie.”

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI) are sprijinul Primăriei Capitalei şi al Consiliului Judeţean Ilfov şi colaborează cu Ministerul Transporturilor şi cu operatorii feroviari pentru realizarea viitoarei reţele de tren metropolitan.

Conferinţa de prezentare a proiectului „Tren Metropolitan Bucureşti – Ilfov” a fost una dintre acţiunile cu care Municipiul Bucureşti a participat la Săptămâna Europeană a Mobilităţii (16-22 septembrie), o iniţiativă a Comisiei Europene.