29 septembrie 2022

Tradiţionala manifestare ,,Zilele Eminescu la USV”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sub semnul Zilei Culturii Naţionale, Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenţilor, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Casa de Poezie Light of Ink, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Centre de Reussite Universitaire Suceava, Alliance Francaise Suceava-Roumanie, Erasmus Student Network, The European Law Students’ Association şi Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia organizează tradiţionala manifestare ,,Zilele Eminescu la USV”. Tema manifestării de anul acesta, când se împlinesc 172 de ani de la naşterea Poetului, este Eminescu şi tinereţea poeziei.

Sâmbătă, 15 ianuarie, ora 10:00, la bustul Poetului din Parcul „Mihai Eminescu”, tineri elevi, studenţi însoţiţi de profesori, bibliotecari, oameni de cultură vor depune jerbe de flori ca omagiu celui mai cunoscut şi îndrăgit poet din spaţiul românesc.

La ora 10:30, va avea loc Vernisajul expoziţiei de carte „Eminescu în colecţiile Bibliotecii USV”, organizat în Atrium – Corp E al USV, sub îngrijirea doamnei bibliotecar Despina Rotaru. Va fi prezentat şi primul film documentar, intitulat ,,Eminescu, Veronica, Creangă”, în regia lui Octav Minar, realizat în 1914.

„Începând cu ora 11:00, în Auditorium-ul „Joseph Schmidt” al USV, cu respectarea restricţiilor impuse de contextul pandemic, va avea loc un bogat program artistic, care include şi două lansări de carte de poezie (Grădina de naftalină de Roxana Baltaru, Frumuseţea este de Andreea T. Felciuc), sub coordonarea profesorului Gheorghe Cîrstian, lecturi şi recitări din poezia eminesciană, conform programului anexat.

„La întâlnirea de anul acesta, vom încerca să răspundem la întrebări precum: ,,Cui i se adresează Eminescu în timpurile de astăzi, răscolite de nelinişti şi incertitudini?”, „Cum mai ajungem noi la Eminescu astăzi?”, „Ce spun tinerii despre poezia eminesciană?”. Totodată, iată câteva dintre subiectele majore în întâlnirile de sâmbătă: „Eminescu şi tinerii”, „Tinerii şi poezia”, „Tinereţea poeziei”.

„Pentru că Eminescu nu este doar un nume! El a existat, încă există şi ne este dor de el. Şi avem nevoie de Eminescu! Prin Eminescu avem o ţară, cu Eminescu vorbim o limbă, în Eminescu ne trăim identitatea, în jurul lui Eminescu ne adunăm pentru a iubi, a lăcrima, a ne regăsi, căci Eminescu ne-a dăruit o Floare albastră, cea mai frumoasă poezie din literatura română.

Participanţii la evenimentul de sâmbătă vor primi în dar volumul Frumoasă-i, o selecţie din cele mai frumoase poezii eminesciene, apărut la Casa Editorială Demiurg, în anul 2013, cu ocazia împlinirii a 50 de ani a universităţii sucevene.