Publicat: 3 Iunie, 2018 - 00:00

Încerc să-mi imaginez următoarea situație: bucuroasă că DICOT-ul a dat dovadă de bun simț şi a respins plângerea cetățeanului Orban, referitoare la trădarea de țară,  premierul a dorit să sărbătorească printr-un mod inedit.  A invitat întreg cabinetul la o croazieră scurtă pe lacul Belina cu una dintre șalupele din dotare.  Din nefericire  exact în toiul plimbării sa iscat o furtună teribilă ce a generat valuri uriașe care înconjurau amenințător fragila ambarcațiune.  
Informat despre eveniment Arafat a mobilizat imediat un elicopter ISU și s-a îndreptat de urgență spre locul unui iminent dezastru. Vasul nu dădea semne că va rezista și amenința iremediabil să se scufunde. 
Ce era de făcut în situația în care elicopterul salvator nu avea loc decât pentru o singură persoană: pe cine să salvezi dintr-un întreg cabinet?  
Dacă aș fi făcut parte din echipajul de salvare și nu s-ar fi creat panică aș fi raționat în următorul mod: pe doamna Dăncilă nu ar avea rost să o salvăm! Ba din contră, i-am face un imens serviciu lui Dragnea, care va putea remania pentru a treia oară cabinetul fără o moțiune și fără să i se reproșeze că dă afară oamenii pe care tot el i-a pus. Doamna Dăncilă ar putea fi deci sacrificată pe altarul bunului mers al  Programului de Guvernare. Nici pe doamna Dan n-aş salva-o, cu tot preceptul clasic cum că, înainte de toate, femeile şi copiii,.Dar copii nu sunt încă în guvern, iar alegerea uneia dintre femei ar fi stârnit  desigur gelozia celorlalte membre ale Guvernului (Plumb şi doamna de la Sănătate, ca să nu mai vorbim de Olguța) sau a vreuneia transgender..  
Dacă trecem la partea bărbătească e şi mai greu. Meleșcanu s-a făcut deja de baftă cu Israelul lui și ar fi unbun  prilej de a scăpa de el în mod elegant. Cu Fifor s-ar pune zăgaz  achizițiilor păguboase de echipament militar american. Teodorovici e și așa prost văzut și face numai gafe. Majoritatea celorlalți nu contează. Cu o excepție. Eu aș lansa cablul de salvare cu o unică și clară destinație: Daea!  De ce Daea? De-aia: este cel mai bun ministru al Agriculturii, singurul domeniu care mai contează în absorbția de Fonduri Europene, dintre toți cei care s-au perindat  până acum, fără folos, la cârma acestui minister. Culmea însă, e cel mai bun ministru din cel mai slab Guvern. Dar asta este deja altă poveste.  Smulgându-l pe Daea din îmbrățișarea mortală a Belinei ne conservăm singurul portofoliu care merită să își păstreze titularul, iar fermierii români vor mai avea o nădejde să își primească la timp subvențiile, grădinarii vor continua să producă roșii românești în extrasezon iar oierii vor putea să își vândă lâna, în loc să îi dea foc sau s-o îngroape, primind și o subvenție pentru asta. Nu mai vorbesc despre supraviețuirea speciilor naționale de râmători, Bazna și Mangalița. Cât despre Festivalul "Alege oaia!" acesta va putea să se desfășoare  în continuare în zonele în care populația îl așteaptă cu înfrigurare.

Mi-e teamă însă de un singur lucru. Ca nu cumva lui Dragnea să-i vină ideea să îl pună premier! Pentru că va distruge tot ce a facut bun acest om și îl va condamna să facă ce au făcut cei dinaintea lui, lucruri la care nu se pricepe și nici nu vrea să se priceapă.

Cât despre treaba cu trădarea națională, e groasă. Mai ales că nu îl ducea pe Orban capul să o facă cu de la el gândire. El este doar berbecul cu care Iohannis spera să spargă definitiv rezistența social-democrată și să aibă, în sfârșit, Partidul și Guvernul lui. Poate chiar unul tehnocrat!

Format: 

Rubrici: