5 iulie 2022

Tragedia evreilor transilvăneni – film şi dezbatere la ICR New York

Clapper board and film tape with dark background, 3d rendering. Computer digital drawing.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este, în fiecare an, o dată importantă în programul românesc de diplomaţie culturală în Statele Unite. Silit să revină în spaţiul virtual de reizbucnirea, în forţă, a pandemiei, Institutul Cultural Român de la New York va comemora tragedia Shoah-ului printr-un proiect online care aduce în prim-plan una dintre cele mai importante iniţiative de recuperare a memoriei evreieşti din România, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord de la Şimleu Silvaniei.

Evenimentul va explora viaţa de zi cu zi a comunităţilor evreieşti transilvănene în România interbelică, dar şi destinul tragic al acestora după declanşarea Celui de-al Doilea Război Mondial prin intermediul unei proiecţii de film, urmată de o dezbatere. Documentarul care va fi prezentat se intitulează „Dreptul de a fi”, este realizat de Edward Staroselsky şi narează experienţa fondării Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, o instituţie unică în România, care funcţionează în vechea sinagogă din Şimleu Silvaniei, acum restaurată.

La discuţia despre saga înfiinţării acestui muzeu şi despre existenţa comunităţii evreieşti din Transilvania în perioada interbelică şi după ocupaţia hortystă participă dr. Alexander Hecht şi Daniel Stejeran, fondatorul şi, respectiv, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, dr. Ana Bărbulescu, şefa Departamentului de cercetare al Institutului Naţional „Elie Wiesel” pentru Studiul Holocaustului din România, precum şi dr. Roberta Seret, scriitoare şi expertă în cinematografia dedicată tragediei evreieşti.

Evenimentul, care va fi difuzat în regim live pe pagina de Facebook a ICR New York în data de 27 ianuarie începând cu ora 21:00, ora României, va fi deschis cu un cuvânt introductiv de către A.G. Weinberger, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, şi va fi moderat de directorul ICR New York, Dorian Branea.

Pentru a oferi o imagine mai cuprinzătoare a vieţii de zi cu zi a evreilor transilvăneni, fragmente din expoziţia principală a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord vor fi prezentate şi pe website-ul ICR New York, www.rciusa.info.

Mai multe detalii despre proiectele în desfăşurare ale Institutului pot fi găsite pe reţelele de socializare şi website-ul ICR New York:

Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/
Website: https://www.rciusa.info/
Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/
Twitter: https://twitter.com/RomanianY
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw