Publicat: 13 Aprilie, 2020 - 14:00
Share

Opera Naţională Bucureşti prezintă iubitorilor genului liric spectacolul "Otello" de Giuseppe Verdi, în regia lui Giancarlo del Monaco, în cadrul programului Seri de Operă Online. Evenimentul va avea loc astăzi, 13 aprilie 2020, începând cu ora 18:30 pe pagina de Facebook a Operei Naţionale Bucureşti şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline.

https://youtu.be/xboDKk2Krg4
(Trailer Otello - Opera Naţională Bucureşti)

Creaţia verdiană a reprezentat prin excelenţă o împletire perfectă a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, "Otello" s-a dovedit a fi o capodoperă care s-a evidenţiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci şi prin trăirile tulburătoare şi puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

Verdi demonstrează cu "Otello" că numai pe un libret bun se poate realiza o muzică bună, ajungând să declare că "Dacă nu mi-ar fi teamă că devin utopic, aş fi tentat să afirm că pentru a obţine perfecţiunea posibilă a unei opere muzicale, ar trebui ca acelaşi om să fie autorul şi al versurilor şi al muzicii." Concluzia unanimă era că niciodată Shakespeare nu a avut vreun comentator mai demn decât Verdi.

Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Naţionale Bucureşti: "Eu fac o cercetare minimalistă scenografică, în sensul că spaţiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezintă Ciprul, care poate reprezenta Veneţia şi tot ceea ce este ; e o cercetare care vrea să se sublimeze şi să se înalţe în inima personajelor, lucru mult mai important decât faptul de a nara o poveste. Este necesar să povestim situaţii umane, situaţii foarte dificile, complicate, ca gelozia, rasismul, răul, binele... Spre exemplu, răul şi binele se confruntăîn această operă între Desdemona şi Iago, de acord ? Otello este o victimă, o victimă a răului ; chiar şi Desdemona este o victimă a răului,dar confruntarea dintre bineşi rău este reprezentată de Iago-Desdemona. În această confruntare, eu vreau să centrez atenţia publicului pe acţiunea scenică şi pe dramă, mai mult, pe psiho-drama acestei poveşti."

 

Tag-uri Institutii: