Publicat: 28 Februarie, 2020 - 13:10

Federatia Internationala de Baschet, in colaborare cu Federatia Romana de Baschet, organizeaza, in data de 04 martie 2020, ceremonia de tragere la sorti a grupelor din cadrul FIBA U17 Women’s Basketball World Cup 2020. Evenimentul va avea loc de la ora 12:00 in sala de conferinte din incinta Grand Hotel Italia din municipiul Cluj-Napoca si urmeaza sa fie transmis in direct, in regim de streaming, pe canalul oficial de youtube FIBA TV. La evenimentul de la Cluj-Napoca vor participa presedintele de onoare al FRB, Carmen Emilia Tocala, care este vicepresedinte FIBA-Europa si membru in FIBA Central Board, presedintele FRB, Horia Paun, care este membru in Comisia de Competitii a FIBA-Europa, precum si reprezentanti oficiali ai FIBA.  

In urma deciziei FIBA Central Board din data de 30 martie 2019, FIBA U17 Women’s Basketball World Cup 2020 se va desfasura, in premiera, in tara noastra, meciurile urmand sa fie gazduite de cele doua arene sportive din municipiul Cluj-Napoca, in perioada 15-23 august 2020. Conform sistemului competitional, la startul intrecerilor mondiale care se vor disputa in BT Arena si Sala Sporturilor “Horia Demian” se vor alinia 16 reprezentative nationale, printre care se afla si Romania, acestea urmand sa fie impartite in patru grupe de cate patru echipe la tragerea la sorti care va avea loc la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca.

In prezent, se cunosc numele a doar 12 dintre echipele care vor participa la marea competitie mondiala de la Cluj-Napoca, acestea fiind stabilite astfel:
Romania – tara organizatoare
SUA, Canada, Chile, Puerto Rico – primele patru clasate la FIBA U16 Women’s Americas Championship 2019
Mali, Egipt – primele doua clasate la FIBA U16 Women’s African Championship 2019
Rusia, Lituania, Spania, Franta, Italia – primele cinci clasate la FIBA U16 Women’s European Championship 2019.

Ultimele patru participante de la FIBA U17 Women’s Basketball World Cup, Romania 2020, vor fi anuntate in data de 10 aprilie 2020, acestea fiind primele patru clasate de la FIBA U16 Women’s Asian Championship 2019, competitie continentala care se va derula in Australia, la Canberra, in perioada 5-10 aprilie 2020.

Vernisajul expoziţiei "Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari" la Szeged

Expoziţia "Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari", realizată de Muzeul Naţional Cotroceni, a fost vernisată joi, 27 februarie 2020, la Szeged, la iniţiativa Filialei Seghedin a ICR Budapesta.

"Cei care vor trece pragul acestei expoziţii în următoarele zile vor putea descoperi bogăţia istoriei într-o fotografie. Interesul celor care au dat curs invitaţiei noastre astăzi, la inaugurare, ne face să credem că peste 1500 de vizitatori vor putea descoperi, până pe 6 aprilie, istoria fiecărui exponat din totalul celor 30 prezentate", a declarat directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni, Liviu Jicman.

Expoziţia, care poate fi vizitată gratuit până pe 6 aprilie (Piaţa Dugonics, nr. 2, 6720 Szeged), conţine imagini de arhivă din patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni şi reprezintă, din ipostază documentară, simboluri esenţiale pentru descoperirea României moderne şi a parcursului său european. Itinerarea acestui proiect expoziţional al Muzeului Naţional Cotroceni, lansat în 2018 - anul Centenarului - a inclus până acum: Braşov, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Alba-Iulia, Tecuci, Râşnov, Chişinău, Riga, Vilnius, Istanbul, Baku, Roma, Sarajevo, Ljubljana, Bratislava, iar periplul său va continua, până la marcarea, în 2022, a 100 de ani de la ceremonia Încoronării din Octombrie 1922 de la Alba Iulia şi Bucureşti.

Evenimentul de deschidere a prilejuit şi întâlnirea literară cu scriitorii Filip Florian şi Dragoman Gyorgy, într-o discuţie liberă despre impactul istoriei asupra romanului de ficţiune, din perspectiva a doi importanţi scriitori contemporani din România şi Ungaria, aceştia amintind în special de experienţa lor ca autori ai romanelor "Zilele Regelui" (Filip Florian), respectiv "Rugul" (Dragoman Gyorgy).

Filip Florian este unul dintre scriitorii români contemporani care s-au bucurat de un imens succes la critica de specialitate, primul său roman, "Degete mici"(2005), fiind considerat cel mai bun debut scriitoricesc din România ultimului deceniu. După apariţia romanului "Zilele Regelui" (2008), publicat în limba maghiară în 2009, la editura Magveto, traducerea Karacsonyi Zsolt, s-a vorbit despre o nouă estetică a romanului românesc contemporan.

Dragoman Gyorgy este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori maghiari contemporani, romanele sale fiind preluate de importante edituri din străinătate. După romanul "Regele alb" (2005), care s-a bucurat de un succes internaţional impresionant (publicat şi în limba română la Editura Polirom, 2014), scriitorul maghiar a confirmat prin romanul "Rugul" (2014), publicat în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: