Publicat: 18 August, 2013 - 14:00
Share

Preşedintele Traian Băsescu transmite condoleanţe familiei lui Florin Cioabă, care a murit duminică, într-un spital din Antalya.

"Dumnezeu să-l ierte şi condoleanţe lui, familiei şi minorităţii pe care o reprezintă", a spus Traian Băsescu, la serbarea câmpenească de la Prislop, judeţul Maramureş.

Florin Cioabă a murit duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya. Cioabă suferise o intervenţie chirurgicală în urma căreia medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge.
De fapt, la asfel de interventii pacientului i se instalează o inimă artificială.

Medicul cardiolog Şerban Brădişteanu s-a deplasat pe data de 15 august în Turcia pentru a-l consulta pe Florin Cioabă, internat într-un spital din Antalya după ce a suferit un preinfarct.

"A fost rugămintea preşedintelui, personal, şi a fost organizat un staff împreună cu serviciul SMURD. (...) Asta era intenţia noastră, avionul special al SMURD ca să-l transportăm, dacă starea lui de sănătate ar fi permis şi aducerea în ţară cu avionul nu ar fi periclitat mai mult. (...) A avut un stop cardiac care a fost resuscitat, a urmat intubarea şi pentru menţinerea în viaţă s-au administrat barbiturice, respectiv sedative, ca să suporte aparatele. Medicul de gardă era acolo cu un anestezist, deci din punct de vedere medical era foarte, foarte bine îngrijit", a declarat Brădişteanu.
Florin Cioabă s-a născut la data de 17 noiembrie 1954 în orașul Târgu Cărbunești (județul Gorj), fiind fiul lui Ion Cioabă (1935-1997), bulibașă al romilor din România, care s-a autoproclamat în anul 1992 ca "rege internațional al tiganilor", potrivit Wikipedia.

S-a mutat împreună cu tatăl său în orașul Sibiu în anul 1963 și s-a căsătorit conform tradițiilor țigănești la vârsta de 14 ani, cu Marica. A absolvit mai târziu Seminarul Biblic "Betania" din Sibiu, devenind predicator penticostal. Tatăl său, "regele" Ion Cioabă a fost o persoană foarte bogată. În anul 1996, toată familia sa s-a lepădat de legea țigănească și s-a pocăit, trecând la cultul penticostal.

După moartea tatălui, Ion Cioabă, la data de 23 februarie 1997 în urma unui infarct miocardic, singurul său fiu, Florin Cioabă, a fost moștenit titlul de "rege al tiganilor de pretutindeni", ceremonia sa de încoronare fiind celebrată tot de un penticostal, afiliat la Congregația Adunarea lui Dumnezeu-Assemblies of God din S.U.A. După afirmațiile proprii, el conduce o etnie de circa trei milioane de cetățeni.

În perioada 1996-2000, Florin Cioabă a fost consilier județean de Sibiu. La alegerile locale din vara anului 2000, a candidat la funcția de primar al municipiului Sibiu din partea Centrului Creștin al Romilor, apoi la alegerile locale din iunie 2008 a ocupat primul loc pe listele Alianței pentru Unitatea tiganilor, pentru Consiliul Județean.