Publicat: 24 Mai, 2013 - 13:50
Share

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că l-a informat pe secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, asupra faptului că România va avea o creştere de 0,3% în 2014 şi că în 2016 va reintra în obligaţiile asumate la intrarea în NATO privind asigurarea a 2% din PIB pentru Armată.

"Am avut discuţii cu privire la - şi aici a fost un subiect pe bună dreptate ridicat de secretarul general NATO legat de bugetul Apărării - România nerespectând în ultimii ani obligaţia asumată prin Tratatul de Aderare de a asigura 2% din PIB ca buget al Apărării în fiecare an. L-am informat pe secretarul general că vom avea o creştere de 0,3 procente anul viitor faţă de anul acesta şi în 2016 vom reintra în obligaţiile asumate la intrarea în NATO", a spus Băsescu.

Actualul secretar general al NATO a fost întrebat, la declaraţia de presă de după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele României, dacă este de părere că succesorul său la conducerea Alianţei poate fi un român. Preşedintele Băsescu a intervenit şi a dat un răspuns prompt: România nu a declanşat proceduri diplomatice sau de altă natură în acest sens.

"România nu a declanşat nicio procedură diplomatică sau de altă natură legată de această funcţie. Este prematur, iar actualul secretar general mai are încă un an şi jumătate de mandat. Doar presa de la noi este foarte grăbită", a spus Băsescu.

Despre proiectul Deveselu, Traian Băsescu a spus: e defensiv, nu acceptăm propaganda că ar implica riscuri pentru alţii.

"L-am informat pe domnul secretar general despre proiectul Deveselu şi am dezavuat unele declaraţii care amplifică riscurile pentru România şi le vedem că apar pe la diverse posturi, ce-i drept din afara României, apar tot felul de declaraţii belicoase", a spus Băsescu, în conferinţa de presă care a urmat întâlnirii cu Rasmussen.

El a menţionat că sistemul amplasat pe teritoriul României este defensiv şi "propaganda legată de riscurile la adresa altor state este doar o propagandă", care este dezavuată.