Publicat: 11 Martie, 2012 - 11:21
Alegeri 2009 - Deşi nu mi-a placut, mai vreau odată. Mai vreau un mandat!

"În prima zi când plec de la Cotroceni, plec din viaţa politică. Perioada de după 2007 a fost cea mai umilitoare din viaţa mea. Funcţia de preşedinte a fost pentru mine cea mai mare umilinţă. Am compensat totul cu misiunea funcţiei", a declarat preşedintele Traian Băsescu la Pro TV.

"Am fost un om demn care a fost jignit întruna. Ce s-a întâmplat din 2007 încoace, jignirile de dimineaţă până seara, m-au umilit. Totul are o limită... Preşedinţii nu pot să abdice", a declarat Băsescu la Pro TV.

Chiar cred că angajamentul şi implicarea asta mi-au făcut foarte mult rău. Eu mi-am asumat politic ceea ce a trebuit făcut într-o perioadă de criză. Preşedinţii nu pot să abdice, a mai spsu preţedintele.

Băsescu susţine majorarea salariilor
„Dacă se va lua măsura de reîntregire a salariilor, va fi de natură să stimuleze consumul, dacă oamenii vor avea încredere că mergem pe creştere", a susţinut Traian Băsescu.

Marirea ar trebui facuta o singura data (...) cu circa 15%, pentru ca 15% plus 15% fac 25%, majorarea anterioara aplicandu-se la o suma mult mai mica (...) Daca facem o marire de 15%, practic, media anuala ar fi de aproximativ 7%", a declarat Traian Basescu.
 
"Nu sunt adeptul cresterii prin consum" (...) Daca nu eram prudenti, ar fi trebuit ca de la 1 ianuarie 2012 sa majoram salariile".
 
"Conditiile de revenire la salarizarea de acum 3 ani s-au indeplinit la 31 decembrie 2011 (...) Ca sef al statului nu pot sa mint ca nu s-au indeplinit criteriile de revenire pe salarii", a spus Traian Basescu.

Băsescu exclude tăierile de salarii

„Exclud categoric tăierile de salarii, avem o rezerva pe care să o utilizăm în cazul în care vor fi probleme în plan extern”, a declarat șeful statului.

„Nici eu nu am exclus discuţia legată de reducerea CAS şi este o presiune foarte mare din partea mediului privat (...) Eu spun că este îndreptăţită, dar îmi pot exprima părerea că nu este momentul", a subliniat preşedintele.

„În sectorul privat salariile au crescut şi vedem pe orice statistică de la INS şi e foarte bine că au crescut", a spus șeful statului.


Şeful statului a explicat că, în cazul unui nou val de recesiune, România este mult mai pregătită decât era cu doi ani în urmă.

„România are o rezervă de bani, este mult mai pregătită pentru criză, decât era în 2010", a spus Băsescu, explicând că reîntregirea salariilor nu va fi urmată, aşa cum a preconizat liderul PSD, Victor Ponta, de o tăiere a salariilor.

Ce am mai luat în calcul când am făcut această sugestie majorității parlamentare și guvernului. Pentru a doua parte a anului se prefigurează intrarea în recesiune- nu recesiune tehnică, ci recesiune de producție- a Zonei euro, unde noi exportăm. De altfel și cifrele de export pe care le primesc decadal ne arată o tendință de scădere a exporturilor. Cu ce poți compensa scăderea exporturilor? Cu o ușoară stimulare a creșterii consumului intern, ca să protejezi locurile de muncă și să menții ținta de creștere economică, a mai spus preşedintele.

Preşedintele a declarat că sunt condiţii de revenire la salariile din 2010

"În aprilie 2009 numărul angajaţilor în sectorul bugetar era de 1.396.129 persoane, iar în ianuarie 2012 era de 1.196.067 persoane. De asemenea, fondul se salarii pentru bugetari a fost micşorat de la 9,6 la sută la 7 la sută. Aşadar s-a redus cu 200.000 numărul salariaţilor bugetari, iar fondul slarial s-a redus cu două procente".

Traian Băsescu a spus şi de ce revenirea salariilor la nivelul din 2010 se va aplica de la jumătatea acestui an. "Dacă nu eram prudenţi, ar fi trebuit să mărim salariile de la 1 ianuarie. Semnalele din decembrie, când s-a consemnat o reducere a exporturilor, dar şi toamna secetoasă, când s-a ratat rapiţa, ne-au îndemnat însă să mai amânăm această decizie".


Traian Băsescu a declarat că a rupt orice legătură cu Petrom

 Preşedintele a susţinut că politica acestei companii este „imorală”.

„Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petrom, ca semn de protest faţă de profitul pe care l-a obţinut pe timp de criză. Nu-mi plac politica lor, este incorectă”.

Traian Băsescu a recunoscut că a avut numeroase discuţii pe tema acestor nemulţumiri cu cei de la Petrim.

„Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală, dar nici nu poţi să-mi arunci în faţă în fiecare zi preţul mondial al barilului, când tu îl extragi din România cu 16 dolari”, a arătat preşedintele.

băsescu nu crede că este posibil un guvern PSD-PDL
Întrebat dacă se prefigurează, după viitoarele alegeri, un guvern PSD-PDL, preşedintele a spus: "Nu cred că este posibil aşa ceva. Cred că, dacă este vreo variantă care să apropie două partide, este PDL-PNL. Poate fi o variantă. Dar nu vreau să prejudec cu nimic".

"Ma inteleg foarte bine cu domnul Mihai Razvan Ungureanu (...) Nu exclud ca acesta sa fie candidatul la presedintie sustinut, dar trebuie ca inatai sa reuseasca ca premier. Ar fi greu sa esuezi ca premier si apoi sa candidezi (...) Stiti ceva ce s-ar putea ca mie sa nu-mi treaca prin minte in politica (...)", a spus Basescu.
  "Sa absoarba cele 6 miliarde de la UE si apoi vom putea spune ca am avut un premier perfect", a spus Basescu.

Băsescu: Sorin Oprescu este foarte greu de bătut

Traian Băsescu este de părere că primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, “este foarte greu de bătut” în cursa pentru alegerile din Bucureşti.

“Eu cred că în momentul de faţă Sorin Oprescu este foarte greu de bătut. Dar, trebuie să joci, că asta este politica, în politică trebuie să ai candidaţi”, a spus Băsescu, duminică, la Pro Tv, cu privire la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Oamenii care nu au făcut o şcoală de poliţie să fie scoşi din sistem, atât poliţişti, cât şi jandarmi. "Avem absolvenţi de Academie de Poliţie care nu şi-au găsit un loc de muncă, iar noi ţinem în sistem oameni fără studii", a mai spus Traian Băsescu.


 

„Văd că e ținta obișnuită Elena Udrea, dar trebuie să vă spun că a avut cea mai bună absorbție. Ne place, nu ne place, cum era ea, cu tocuri înalte, cu pantaloni strâmți, a avut cea mai bunã absorție de fonduri europene”, a declarat șeful statului.

Președintele spune că la Ministerul Sănătății a rămas o echipă aflată într-o ezitare continuă.

„Este o ezitare continuă în Ministerul Sănătăți și rog să fie scuzat, nu acuz pe nimeni, dar de asta am ajuns să vorbesc și în Parlament despre nevoia de a fi făcut pachetul minim de servicii pentru că părerea mea este că interesele exterioare ale Ministerului Sănătății fac ca acest pachet să nu fie făcut public”, a spus președintele.