Publicat: 14 Noiembrie, 2013 - 08:09

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susținut miercuri, 13 noiembrie, la Palatul Cotroceni, următoarea declarație de presă:

„Bună seara. Îmi pare rău că trebuie să intervin pe subiect în timp ce sunt subiecte mult mai importante. Ştiu că vor fi deontologi care vor spune că nu se cade ca preşedintele să se apere. După unii deontologi, preşedintele trebuie să suporte orice afirmaţie, el, familia lui, doar pentru că e preşedinte. Vreau să am o reacţie, o să încerc să o fac cât se poate de scurtă, legată de ideile premierului plagiator, Victor-Viorel Ponta, cu privire la o comisie parlamentară. Ca să rămânem în adevărul istoric - pentru că tot ce vorbeşte un plagiator, care e şi şeful Guvernului, este istoric, nu? - dânsul a vorbit astăzi despre două comisii de anchetă. Nu am nimic împotrivă şi chiar cred că este potrivită prima, dar nu voi discuta despre ea. Cea de-a doua se referă la două aspecte care vizează activitatea procurorului DNA Papici şi tranzacţia fiicei mele Ioana Băsescu. Am să citez, pentru că altfel, riscăm să fabulăm şi, atunci, voi folosi exact cuvintele prim-ministrului. La întrebarea unui ziarist: «Comisia de anchetă - se discută situaţia domnului Papici şi felul în care…», după care urmează răspunsul premierului: «Mă voi referi la cea de-a doua comisie» - la care făcea referire premierul - şi în care spune că este vorba despre o comisie de anchetă legată de modul în care instituţii ale statului şi persoane ocupând funcţii oficiale s-au implicat în activităţi private de verificare şi pentru achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private. E vorba de cazul Călăraşi. Deci la întrebarea despre procurorul Papici, dânsul explică obiectivele celei de-a doua comisii. Şi pe urmă continuă: «Dacă se va dovedi că un magistrat procuror a folosit funcţia publică pentru interesele private, evident, există prevederi legale de sancţionare». După părerea mea, premierul încearcă să reîncălzească ce nu i-a reuşit cu Sorin Roşca Stănescu, cu falsul lui Sorin Roşca Stănescu şi generează un alt fals, dând de înţeles că procurorul Papici a fost implicat în verificarea unor terenuri premergător achiziţiei acestor terenuri de către Ioana Băsescu, fiica mea. Premierul, ca de obicei, nu numai că poartă înaltul titlu de plagiator, la fel cum eu îl port pe acela de bunic - sunt două titluri înalte în politică şi în viaţa socială - el e doctor plagiator, dar rămâne şi un mare mincinos. Înţelege să conducă Guvernul prin minciună şi, într-o zi în care are în stradă elevi, studenţi, profesori, la o zi după eşecul Roşia Montană - asupra căruia l-am prevenit că nu e legal să trimiţi un contract în Parlament - încearcă să acopere în stil personal, prin minciună, realităţile vieţii de zi cu zi.

Vreau să vă spun că nu l-am cunoscut niciodată pe procurorul Papici. Eu nu m-am întâlnit cu acest om. Singura dată când m-am întâlnit cu procurorul Papici a fost telefonic, astăzi, când l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal. Atât am făcut. Este prima dată când am vorbit cu procurorul Papici astăzi, la telefon, şi i-am cerut scuze că, involuntar, a fost amestecat într-un astfel de scandal. Între timp, am aflat şi care este geneza falsului care a plecat, bineînţeles, tot de la o revistă de falsificare a adevărului de la Antena 3, ceea ce arată cât de strânsă este legătura între turnătorul Voiculescu şi trustul lui de presă şi premierul Victor Ponta. Am aflat că, într-adevăr, procurorul Papici a derulat o anchetă, nu dânsul personal, dânsul era şef de secţie, ci un alt procuror, o anchetă în urma unei reclamaţii din 2012 şi ancheta este în desfăşurare. N-a existat nicio legătură între achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu şi procurorul Papici. Pur şi simplu este o mistificare a adevărului. Vă pot spune şi cine a facut plângerea: este un domn care a lucrat acolo, care a lucrat, se pare, la staţiunea de cercetări Fundulea şi plângerea este făcută în 2012, iar în 2013, în luna martie, a depus un memoriu şi la prim-ministru. Deci nu are nicio legătură activitatea pe care a desfăşurat-o DNA în judeţul Călăraşi, şi nu numai în judeţul Călăraşi, cu achiziţia de terenuri pe care a făcut-o Ioana Băsescu. Plagiatorul nu se opreşte la minciună, deşi ştia foarte bine că este o anchetă în derulare încă de anul trecut şi pentru care chiar plagiatorul, în calitate de prim-ministru, a primit o petiţie de la un domn în luna martie anul acesta, merge mai departe şi afirmă: «după ce a izbucnit tot acest scandal» - repet, generat de trustul Intact al turnătorului Voiculescu - «deci după ce a izbucnit tot acest scandal şi tot acest mod extrem de dubios în care 300.000 de euro, cash, cu un credit pe care, altfel, dacă dumneavoastră sau orice om obişnuit s-ar duce nu l-ar obţine de la o anumită bancă» şi continuă. Deci vreau să îi spun plagiatorului mic că dacă are o bătălie politică, s-o ducă ca între bărbaţi, ca între oameni politici. Fiica mea, Ioana Băsescu, nu este angrenată în politică. Un om care încearcă să antreneze un notar, până la urmă, care îşi vede de viaţa lui, de viaţa lui de zi cu zi într-un scandal politic trebuie să fie foarte degradat moral. Cred că este de teapa lui Sorin Roşca Stănescu.

Pentru corectă informare, însă, vă pot spune că în achiziţia terenului din judeţul Călăraşi, fiica mea nu a utilizat nici măcar un leu cash, virările s-au făcut prin bancă, în contul vânzătorului, cum de altfel s-a virat prin bancă de la CEC şi suma pe care fiica mea a luat-o credit. Plagiatorul Victor-Viorel Ponta crede că în familia Băsescu se fac lucruri cum a văzut el în familia lui politică, pe la mătuşa Tamara, cu traista de plastic de 1 leu te duci la bancă şi depui jumătate de milion de euro - acesta e stilul lor. Plagiatorul trebuie să ştie că fiica mea este jurist, este un om care respectă legea, ca şi mine, şi că orice plată prin bancă se evidenţiază la Oficiul pentru Spălarea Banilor - orice plată care depăşeşte 10.000 de euro. Deci, plata s-a făcut prin bancă, nu a existat niciun fel de sumă cash care să fi fost manipulată, manevrată sau înaintată de fiica mea. Totul este transparent şi conform legii. Îl mai văd pe Ponta că, în sfârşit, spune şi el ca mine: «Dumneavoastră» - şi se referă la ziaristul care îi pune întrebarea sau ziarista care îi pune întrebarea - «nu aţi fi putut lua un asemenea credit». Aşa este. V-am spus că nici eu, cu salariul de preşedinte al României, nu am putut să iau acest credit. Şi asta ar trebui să-i dea de gândit: dacă un notar, cu venituri rezonabile, abia a reuşit să ia acest credit pentru o achiziţie de terenuri agricole, cum le spunem românilor: «Cumpăraţi teren agricol, pentru că de la 1 ianuarie îl vor cumpăra străinii, care beneficiază de finanţări mult mai avantajoase de la băncile din zona euro? » La fel de chinuitor este şi pentru tinerii care apelează la credite pentru «Prima Casă». Timp de 30 de ani restituie creditul şi au venituri foarte mici. Deci, în locul prim-ministrului, m-aş gândi: cum îi ajut pe români să achiziţioneze terenuri agricole, când de la 1 ianuarie se liberalizează achiziţia de terenuri? Acestea erau comentariile.

În concluzie, încercarea de a implica un procuror, care a coordonat activitatea unui subordonat ce a avut ca dosar o reclamaţie din 2012, încercarea mincinoasă de a-l implica în achiziţia de teren pe care a făcut-o Ioana este penibilă şi demnă numai de Ponta. Numai de unul ca Victor Ponta. Asta este ceea ce am vrut să vă spun. Insistenţa de a face o comisie parlamentară arată că nu a fost o eroare analiza mea că urmăreau o comisie parlamentară în vederea discreditării. Aşa cum s-a dovedit că a fost un fals cel promovat de Sorin Roşca Stănescu şi acesta este un fals şi orice ziarist poate întreba de când a început investigaţia în Călăraşi. Ştiu sigur că reclamaţia a fost făcută în 2012. Probabil că investigaţia a început undeva în 2013 şi vizează cu totul altceva. Ce îi pot spune lui Victor-Viorel Ponta, plagiator şi mincinos, este: Ponta, dacă vrei să ai dispute politice în timp ce ai probleme cu bugetul, cu studenţii, cu Roşia Montană, cu gazele de şist, vino să discutăm public noi doi. Las-o pe fiica mea în pace iar dacă ai o suspiciune cu privire la fiica mea, fă o reclamaţie la Parchet. Dar fă-o cinstit, ca să poţi răspunde pentru denunţ calomnios. Pune-o cu numele tău. Este mesajul meu pentru Victor Ponta. Acestea erau cele ce vroiam să le corectez, dacă vreţi, în dezbaterea publică, pentru că nu este corect să fie lăsate la întâmplare. Nu este o conferinţă de presă, este o declaraţie publică, atât. Dacă sunt întrebări pe acest subiect.

Întrebare: Pe acest subiect. Ok, am înţeles cazul cu Papici din perspectiva dumneavoastră, cu procurorul Papici...

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu din a mea. Din perspectiva instituţiilor statului. Cum puteţi gândi că un procuror face verificări ca să vedem ce să cumpărăm?

Întrebare: Dar domnul Adrian Rădulescu, consilier prezidenţial, angajat al unei instituţii de stat, întâmplător, a instituţiei pe care o reprezentaţi, a sfătuit-o pe fiica dumneavoastră.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Bineînţeles. În primul rând, m-a sfătuit pe mine. În primul rând, m-a sfătuit pe mine, pentru că l-am întrebat, unde vroiaţi să mă duc să discut? Sigur că a sfătuit-o, că e un pământ bun, că agricultura are perspectivă, ca orice entuziast de agricultură. Dar acest entuziasm nu a fost stârnit de Adrian Rădulescu, ci eu - şi v-am spus mai demult că mă interesează problema pământului. Mulţumesc.

Întrebare: Şi de unde a avut fiica dumneavoastră 300.000 de euro să îi pună la...

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu, a avut 280.000.

Întrebare: 280.000. Am rotunjit-o, mă scuzaţi.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Orice verificare a instituţiilor financiare poate constata că a avut bani în cont şi i-a obţinut din muncă şi din alte surse legale.

Întrebare: A fost greu să obţină creditul de 1 milion de euro?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Foarte greu. Foarte greu.

Întrebare: Eu, dacă mă duc, nu primesc, cu siguranţă.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Păi nu primiţi, că aveţi venituri mici. Nu am primit nici eu. Deci, eu am vrut să iau prima dată creditului. Şi din cauza nivelului mic de venituri, 6000 de lei pe lună, nu am putut primi creditul. Puteam primi vreo 150.000 de euro, ceea ce era total insuficient. Vă mulţumesc.

Întrebare: Şi îl sfătuiţi pe premierul Victor Ponta să nu o antreneze pe fiica dumneavoastră în acest scandal. Dar dumneavoastră, pentru că vroiaţi să vă îndepliniţi visul, cum singur spuneaţi, aţi adus-o în faţă. Deci, culpa unde e?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu, nu, culpa este la minciună. Eu nu am minţit când v-am spus că nu pot lua creditul, aşa a fost, iar fiica mea, prin natura veniturilor pe ultimii doi ani şi perspectiva pentru anii următori, a putut să ia creditul pe 30 de ani. Deci, aici e culpa, minciuna domnului Ponta. Şi vă repet, nici dumneavoastră şi nici eu nu putem lua acest credit. Bănuiesc că nu vă plăteşte mult mai bine decât pe mine la televiziunea la care lucraţi. Aveţi salariul mai mare decât al meu, netul?

Întrebare: (....)

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Şi atunci de ce mă întrebaţi pe mine ce venit are fiica mea, dacă dumneavoastră nu îmi răspundeţi? Şi ea este un cetăţean privat şi e ridicol să te gândeşti că faci o comisie de anchetă pentru un privat. Ai ceva cu un privat, îl reclami la Parchet.

Întrebare: (...)

Președintele României, domnul Traian Băsescu: E în regulă. Da, dar spre deosebire de mine, ea munceşte în privat, nu la stat.

Întrebare: Bună seara, domnule preşedinte, Vreau să vă întreb dacă aţi verificat undeva terenul sau fiica dumneavoastră, dacă v-a cerut ajutorul sau a verificat acel teren pe care urma să îl cumpere?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu. Unde să îl verifice? Terenul era înregistrat la cadastru, era cu titlu de proprietate pe el, s-a făcut un contract cu tot istoricul proprietăţilor, pentru că au fost zeci de proprietari acolo. Care cu 5 hectare, care cu 3, care cu 8. Fostul proprietar le-a consolidat, e adevărat, le-a cumpărat mai demult, la preţuri mult mai bune. După ce a consolidat terenul, el a dobândit valoare mult mai mare şi a fost cumpărat. Dar istoricul fiecărei parcele există în contractul de vânzare-cumpărare.

Întrebare: Şi singura consultare a fost cu consilierul dumneavoastră, în privinţa... Care ar putea face ancheta...

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Consilierul meu, ideea este dacă e bine să faci agricultură sau nu şi, ca orice agricultor, el o să îţi spună că e bine. Consultarea reală s-a făcut cu notarii, cu actele, care au fost confruntate.

Întrebare: Şi pentru că vorbeaţi de...

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Deci, vorbeam de o întrebare, nu de interviuri.

Întrebare: ... «plagiator mincinos», vreau să vă întreb, domnule preşedinte, dacă mai funcţionează Pactul cu acest «plagiator mincinos» pe care...

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Lăsaţi Pactul, azi discutăm despre atacul nedemn al unui premier care are un titlu ştiinţific dobândit prin plagiat, al unui premier care minte, al unui premier care are problemele bugetului, al unui premier care are mii de oameni în stradă şi care se ocupă de o bătălie mică cu fiica preşedintelui, care nu e angajată politic. Despre asta e vorba azi.

Întrebare: În acest context vă întrebam dacă puteţi continua colaborarea cu acest premier.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Avem Constituţie, avem legi. Pentru o problemă personală n-o să înterup legăturile instituţionale. Dar rostul este să vedem cât e de mic un om care ar trebui să fie mare. Pentru asta am făcut... sau măcar puţin mai mare decât se arată.

Întrebare: Domnule preşedinte, până la declaraţia dumneavoastră, astăzi s-a pus problema înfiinţării, cel puţin în declaraţii, a acelei comisii parlamentare.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu cred că eu voi opri înfiinţarea Comisiei. Deci, nu până la ieşirea mea...

Întrebare: Este posibil ca odată înfiinţată această comisie, finalitatea activităţii comisiei să fie că o instituţie publică s-a implicat în interesele unei persoane private...

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Ar fi o minciună.

Întrebare: Asta vroiam să vă întreb, cum vedeţi...

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Categoric. Nu are nicio legătură. Păi, cred că DNA poate demonstra de când a început ancheta şi ce legătură poate să aibă ancheta la Călăraşi, care, din câte am înţeles, are şi cu totul altă temă decât achiziţia terenului fiicei mele. E începută cu mult înainte, reclamaţia este din 2012, ancheta este din primăvară, n-are nicio legătură una cu alta.

Întrebare: Pentru oamenii de rând ar fi foarte uşor că fiind vorba despre preşedintele unei ţări, serviciile, de principiu, s-au interesat despre situaţia juridică a unui teren, în cazul nostru.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Fabulaţi. Mi-ar fi...

Întrebare: S-a întâmplat acest lucru?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Mi-ar fi jenă să cer unei instituţii a statului, mai ales unei instituţii subordonate, cum ar fi Serviciile, să se intereseze despre soarta unei viitoare achiziţii. Nu vă daţi seama ce deviaţii de gândire putem avea? Cum credeţi că un şef de stat spune unui serviciu de informaţii «Vedeţi cum sunt terenurile». În primul rând că nu se pricep, ăștia se pricep la hoţi, la terorişti, la... Ce treabă au ei să verifice la cadastru? Verificarea la cadastru o fac oamenii de specialitate, adică notarii, fiica mea, că e avocat de meserie, transformat în notar, deci tot jurist, dar nu serviciile sau Parchetul. Cum ar putea gândi cineva că poate exista o astfel de relaţie între un preşedinte şi o instituţie a statului? «Du-te şi verifică terenurile, că vrea fii-mea să cumpere». Nu, nu coborâţi atât de jos nivelul la care presupuneţi că funcţionează instituţiile statului, nu. Vă mulţumesc.

Întrebare: Vroiam să vă întreb când anume v-aţi hotărât să achiziţionaţi acest teren şi o întrebare suplimentară, care a fost poziţia domnului Papici când l-aţi sunat astăzi?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: A fost surprins, nu ne-am auzit niciodată până acum, şi nu ne-am văzut. Eu am văzut... nici nu mi-l imaginam aşa, am văzut figura procurorului Papici acum câteva săptămâni când a fost în dezbatere problema schimbării abuzive a lui Papici de la Secţia I, după ce primise o delegaţie pe trei luni. Nu l-am văzut niciodată. I-am văzut poza prin ziare şi am văzut că e tuns zero, dar m-a surprins că e mai tânăr decât credeam, îl credeam mai în vârstă, un procuror mai trecut prin Parchete. Mi s-a părut un procuror tânăr, faţă hotărâtă. Şi astăzi l-a surprins că l-am sunat, e prima dată când eu am schimbat câteva cuvinte cu acest om şi, vă repet, nu l-am întrebat nimic despre dosar, nimic nu l-am întrebat despre dosar, i-am cerut doar scuze că, din cauza jocului politic al prim-ministrului, a fost implicat într-un scandal public pe care nu-l merita. Informaţiile mele despre plângere sunt din altă parte, de la un ziarist.

Întrebare: Şi prima întrebare: când v-aţi hotărât să achiziţionaţi aceste...

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Mai de mult m-am hotărât, dar nimeni nu vindea teren înainte de recoltă. Deci, când ai recolta pe teren, am înţeles că e foarte greu să vinzi şi, pe măsură ce s-a derulat campania, cei care au avut de vândut au vândut.

Întrebare: Bună seara, domnule preşedinte. O clarificare, aţi spus aşa: Victor Ponta, vino să discutăm. Propuneţi concret...

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Public.

Întrebare: ...o dezbatere cu...

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Public.

Întrebare: ...public, propuneţi o dezbatere cu...

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Public, da.

Întrebare: ...premierul aici sau în altă parte pe teme care vă despart în acest moment?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu, ne despart mult prea multe. Eu nu pot fi confundat cu unul sau nu pot discuta cu un om care şi-a clădit cariera pe furt intelectual, nu? N-am ce să discut cu el, un om care a fost un mediocru procuror. Eu am fost un comandant de navă de vârf. Profesional am fost un vârf în meseria mea şi recunoscut ca atare. Deci, nu ne leagă prea multe. El a plagiat, eu am muncit. El a fost mediocru, eu am fost un vârf profesional. El minte, eu am curaj să le spun românilor când sunt vremuri grele. Mă gândesc, de multe ori, ce ar fi fost dacă Ponta ar fi trebuit să anunţe măsuri de austeritate la un moment dat. Slavă Domnului că am fost câţiva politicieni care n-am avut nici educaţia, nici caracterul lui Victor Ponta, care la momentul potrivit am făcut ce a trebuit pentru ţară, asumându-ne acest lucru şi regretându-l, în acelaşi timp, dar l-am făcut. Deci, n-am ce să discut, e prea mare diferenţa între noi.

Întrebare: Şi pentru că aţi susţinut că acest scandal este...

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Iar interviu...

Întrebare: ...este menit - vă promit că este o singură precizare - este menit să acopere nişte probleme importante, cum ar fi bugetul, descentralizarea şi alte lucruri controversate, şi aţi spus că descentralizarea în forma aceasta ar fi o prostie. Veţi avea obiecţii, în momentul în care legea vă va veni, pentru că vă va veni în forma deja discutată.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Deci, înţeleg că încă se discută între partidele care alcătuiesc coaliţia. Nu vreau să mă pronunţ pe conţinut. Pe principiu însă, vă spun că se încearcă ascunderea eşecului regionalizării sub masca descentralizării, adică dacă n-am făcut, n-am putut să facem, cu o majoritate de 70%, ceva bun pentru România, reorganizarea administrativă, măcar să facem ceva bun pentru baroni, adică descentralizarea totală. Cam asta e abordarea mea, dar va trebui să văd dacă discutăm în principiu, dar va trebui să văd exact ce scrie în lege. Vă mulţumesc mult! Vă doresc o seară plăcută la toţi!”