Publicat: 20 Martie, 2014 - 10:00
"România va duce în dezbaterea Consiliului European şi situaţia Republicii Moldova"

Presededintele Traian Băsescu a plecat la Reuniunea Consiliului European de la Bruxelles unde se va discuta, printre altele, despre situaţia Ucrainei şi despre o nouă serie de sancţiuni pentru Federaţia Rusă.

Prezentăm principalele declaraţiile ale preşedintelui Traian Băsescu:

Este Consiliul de primavara si intotdeauna la acest consiliu probelmatica este economica. Cu siguranta insa principalul subiect este legat de Ucraina. Noi estimam ca se va aproba intr-o forma convenabila etapa a 2-a de sanctiuni catre Federatia Rusa si vor fi discutii legate de etapa a 3-a. Etapa a 2-a va amintesc se refera in general la listarea demnitarilor rusi, ucraineni si crimeeni care sunt considerati principali actori ai anexarii Crimeei catre Federatia Rusa. De la Consiliul European de la Bruxelles aşteptăm nu numai stabilirea nivelului de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse ca urmare a anexării ilegitime a Crimeei, dar, în mod categoric, România va duce în dezbaterea Consiliului European şi situaţia Republicii Moldova, plecând de la nevoia de a se da o perspectivă europeană Republicii Moldova....Subiectele vor fi legate şi de consolidarea fiscală, restabilirea proceselor de creditare a economiilor, promovarea competitivităţii, reducerea şomajului şi modernizarea administraţiei publice.

Preşedintele a specificat că dosarul "pentru partea economică", cuprinde punctele de vedere ale ministerelor.
 
"Nu ştiu ce îl sperie pe premier, există o instituţie integratoare care se numeşte MAE, care, funcţie de tematici, preia problemele de la ministere şi ajung în dosarul preşedintelui cu care merge la Consiliu. Deci punctul de vedere al Guvernului există în acest dosar", a mai spus preşedintele Traian Băsescu.