Publicat: 3 Mai, 2016 - 17:03
Share

'Pianul călător' este deja un brand și un eveniment muzical foarte așteptat al fiecărei primăveri, atât de spectatorii din marile orașe, unde există filarmonici și săli de concerte încăpătoare, cât și de cei din orașele mici, unde astfel de evenimente au loc foarte rar. În unele dintre aceste localități se petrec chiar mai rar decât în altele, pentru că ele nu beneficiază de un pian de concert.

De fapt așa s-a și născut Turneul 'Pianul călător', organizat de Radio România, și ajuns acum la a VI-a ediție. Din dragostea pentru muzică și public, dar și din necesitate.

După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt și să încerce să ofere bucurie publicului din orașe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziție pianele de concert aflate în patrimoniul său, acestea și-au găsit noi case temporare în orașe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente. De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, un alt pian va rămâne pentru următorii ani la Alba Iulia.

Până a ajunge însă în acest oraș, Horia Mihail și pianul de concert vor mai putea fi ascultați, cu recitaluri dedicate exclusiv muzicii lui Chopin, la Slatina, Caracal, Drobeta Turnu-Severin si Turda. În fiecare localitate, pianul va sosi cu o mașină pusă la dispoziție de Senia Music, va fi coborât de o echipă specializată, montat și acordat.

'Călătoriile acestea, alături de piane, înseamnă foarte mult pentru mine. A cânta în orașe mici, în care nu există piane de concert este o mare bucurie, pentru că aici, cu precădere, vezi încântarea de pe fețele oamenilor. Eu cred că așa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forța în săli, ci mergând în întâmpinarea lor', a spus Horia Mihail.

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor și pianist a realizat un turneu de concerte în țările române în anii 1846 și 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunități în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăși sosirea lui Liszt în orașe precum Timișoara, Arad, Cluj, Iași sau București a reprezentat un eveniment în sine.

La Timișoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piața din fața catedralei, se putea citi: 'Bine ai venit, Franz Liszt'. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut și un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înființării unei școli, o parte din bani au fost împărțiți săracilor, altă parte donată diverselor asociații de muzicieni.

Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, are loc în perioada 24 martie — 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

Pianul Călător este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo și Fundația Marconi.

Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.

ITINERAR:

3 mai Slatina — Recital Pianul călător — Centrul cultural 'Eugen Ionescu'

4 mai Caracal — Recital Pianul călător — Teatrul Național

5 mai Drobeta Turnu-Severin — Recital Pianul călător — Palatul culturii 'Teodor Costescu'

6 mai Timișoara — Concert cu orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara. Dirijor Theo Wolters

7 mai Turda — Recital Pianul călător — Teatrul Municipal 'Aureliu Manea'

8 mai Alba Iulia — Recital Pianul călător — Casa de cultură

12 mai Oradea — Concert — dirijor Sabin Păutza — Sala Filarmonicii

14 mai — Recital — Parcul Herăstrău

15 mai — Recital — Parcul Cișmigiu

20 mai — Cluj — Concert — Francisco Valero Terribas — Casa Universitarilor

21 mai — Dumbrăveni — recital — Catedrala Armenească

Un eveniment Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo, Fundația Marconi

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.)

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional și TVR 2