27 mai 2022

Trei donatori aflaţi în moarte cerebrală au salvat mai multe vieţi

Asian doctor and an assistant in the operating room for surgical venous vascular surgery clinic in hospital.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În acest weekend, consecutiv apariţiei suspiciunii unei hepatite fulminante de etiologie neprecizată la un copil de 5 ani, a apărut necesitatea efectuării unui transplant de urgenţă pacientului pediatric. Ca o consecinţă a creşterii continue din ultima perioadă a numărului de donatori, prin eforturile susţinute ale coordonatorilor de transplant şi kdp din spitalele aflate în Programul Naţional de Transplant, cât şi ale coordonatorilor regionali şi naţional – Dr. Victor Zota, Dr. Oana Pitea, Dr. Raluca Neagu-Movilă – au existat trei donatori aflaţi în moarte cerebrală pe teritoriul ţării noastre.

O grefă hepatică a fost adusă în Centrul de Chirurgie Hepatică şi Transplant – Institutul Clinic Fundeni, unde o echipă, coordonată de directorul centrului de transplant – Prof. Dr. Irinel Popescu, a partiţionat grefa în două fragmente hepatice după tehnica split-liver ex-vivo. Fragmentul de dimensiuni mai reduse a fost transplantat receptorului pediatric de o echipă mixtă, condusă de Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, având în componenţă şi specialişti din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, printre care şi Conf. Dr. Laura Bălănescu, viitoarea coordonatoare a centrului de transplant pediatric hepatic „Grigore Alexandrescu”. Fragmentul de dimensiuni mai mari a fost transplantat unui receptor adult de către o echipă condusă de Dr.Doina Hrehoreţ.

Echipa de anestezie şi terapie intensivă ce a participat la aceste intervenţii a fost coordonata de Prof. Dr. Dana Tomescu. Intervenţiile au reprezentat un succes, reiterând faptul că transplantul este o resursă terapeutică salvatoare de vieţi, de multe ori fiind singura în măsura să ajute pacienţii cu boli terminale.

Echipa condusă de Prof. Dr. Horaţiu Suciu a transplantat cu succes o grefă cardiacă unui receptor pediatric, în cadrul centrului de transplant cardiac al Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi s-a transplantat o grefă hepatică de către echipa condusă de Prof. Dr. Cristian Lupaşcu, iar în cadrul compartimentului de transplant renal al Spitalului Clinic „Dr.C. I. Parhon” Iaşi, au fost transplantate doua grefe renale, de către echipa coordonată de Prof.Dr. Adrian Covic.

De asemenea, în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj au fost transplantate patru grefe renale unor pacienţi cu insuficienţă renală, de către echipa coordonată de Conf. Dr. Florin Elec.

La acest efort colectiv participă mult mai mulţi oameni decât cei menţionaţi, aceasta dimensionând efortul echipelor implicate în activitatea de transplant, pentru care le mulţumim!

Nu trebuie să uităm că toată această succesiune de proceduri salvatoare de vieţi nu ar fi fost posibile fără gestul de un profund altruism al familiilor donatorilor!

Bucureşti, 2 mai 2022 Comunicat de presă – Agenţia Naţională de Transplant

Sursa foto: Pixabay