Publicat: 6 August, 2020 - 09:12
Share

Două comedii franţuzeşti şi o dramă islandeză, prezente la ediţia din acest an a TIFF, sunt proiectate la sfârşit de săptămână în Bucureşti pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu), sub genericul "Cinema sub clar de lună".

Vineri, 8 august, spectatorii pot vedea filmul care a deschis TIFF 2020, La Belle Epoque / Cei mai frumoşi ani, o comedie care încearcă să răspundă la întrebarea: dacă ai avea şansa de a călători în timp, în ce moment din istorie ţi-ai dori să te întorci? Protagonistul din La Belle Epoque, jucat de starul francez Daniel Auteuil, alege să retrăiască ziua în care a cunoscut-o pe soţia sa, interpretată de fermecătoarea Fanny Ardant, actriţă distinsă anul acesta cu trofeul Cesar pentru interpretare pentru rolul din comedia semnată de Nicolas Bedos. Un Westworld francez cu actori în loc de roboţi, La Belle Epoque, proiectat în premieră mondială la Cannes, "ne ajută să ne reamintim adevăratele motive pentru care ne îndrăgostim'', scrie Variety.

Sâmbătă, 8 august, e proiectat un alt film din programul TIFF de anul acesta: drama The County / Ţinutul, cea mai recentă peliculă a regizorului islandez Grimur Hakonarson, premiat la TIFF în urmă cu câţiva ani pentru Rams / Despre oameni şi oi. Amplasat într-o comunitate mică de fermieri islandezi, filmul spune povestea unei femei care se revoltă împotriva atotputernicei Cooperative locale, care domină prin monopol. Plin de dramatism, dar marcat şi de umor absurd, The County a avut premiera anul trecut la Toronto International Film Festival şi s-a bucurat de cronici entuziaste în mass-media: "O poveste puternică despre revoltă, amplasată într-o societate izolată care e folosită ca metaforă pentru toate comunităţile oprimate" (Cineuropa).

În fine, duminică, 9 august, bucureştenii vor putea vedea, în acelaşi timp cu spectatorii din Piaţa Unirii din Cluj, filmul de închidere al ediţiei din acest an a TIFF, Effacer l'historique / Delete History. Cel mai nou film regizat de Benoît Delepine şi Gustave Kervern, favoriţi ai publicului la TIFF în trecut, îi are ca protagonişti pe trei vecini dintr-un oraş de provincie, fiecare sabotat în felul lui de o lume care te ia prin surprindere, decişi să elibereze omenirea de sub dictatura digitală. Premiat anul acesta cu Ursul de Argint la Berlin, Effacer l'historique e "o analiză foarte amuzantă despre lumea teribilă în care trăim" (Hollywood Reporter).

Proiecţiile încep la ora 21:00 în aer liber, într-un spaţiu amplu alăturat Casei Florescu-Manu de pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu), care permite găzduirea a maximum 150 de spectatori, cu respectarea regulilor de siguranţă sanitară.
Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

"Cinema sub clar de lună" va continua în acelaşi loc în fiecare weekend până pe 27 septembrie, cu câte un film pe seară, de vineri până duminică. Bucureştenii vor putea vedea, între altele, filme premiate la TIFF-ul de anul acesta, dar şi lungmetraje din diverse secţiuni ale festivalului, plus alte titluri europene premiate sau cu succes la public.

"Cinema sub clar de lună" este un proiect al Asociaţiei Festivalul de Film Transilvania (AFFT) şi vine în întâmpinarea cinefililor, oferindu-le posibilitatea ca, până la deschiderea sălilor de cinema, să vadă filme pe ecran mare.