28 mai 2022

Trei firme au câștigat Lotul 1 din licitația pentru testele de salivă pentru școli

Rear view of father who leads a little boy hand in hand to kindergarten. Father and son with backpack walking in schoolyard.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

​Primul lot din licitația pentru testele pe bază de salivă care vor fi folosite în școli a fost câștigat de trei firme, relatează Edupedu.ro, citând datele furnizate de Oficiul Național pentru Achiziții Publice. Cele mai multe teste din lot – 5 milioane – le va furniza firma de modă Viggo Fashion, care a mai câștigat contracte cu statul în perioada pandemiei.

Celelalte două firme câștigătoare sunt o firmă olandeză – Medpark B.V și Eva Healthcare SRL, de asemenea o firmă care, potrivit presei, a mai câștigat în ultimii doi ani contracte publice.

Cele trei firme împart un lot de 9 milioane de teste, în valoare totală de 80.450.000 lei:

Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă
MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste
EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste

Viggo Fashion Internațional SRL are domeniul de activitate principal „comerţ cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate”, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, mai scrie Edupedu.ro. În 2018, cifra de afaceri era de 5,1 milioane de lei, iar în 2020 – 44 de milioane. Compania a trecut de la o pierde de de 307 mii de lei în 2018, la un profit de 10 milioane de lei în 2020.

Celelalte două firme sunt din domeniul medical – Medpark B.V este specializată în echipamente medicale, iar Eva Healthcare SRL are ca domeniul principale „comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”.

Mai rămân de atribuit loturile 2 și 3 din cadrul licitației, iar până la finalul acestei săptămâni ar trebui ca și acestea să fie finalizate.

Pe 14 octombrie, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat licitația pentru cele 70 de milioane de teste. Achiziția este estimată la 1050 milioane lei fără TVA.

În momentul în care a fost anunțată vacanța impusă de două săptămâni, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că în acest timp se va finaliza și achiziția acestor teste.

„În cele două săptămâni am fost asigurați că ONAC (Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate – n.r.) va finaliza achiziția pentru cele 70 milioane de teste care au fost aprobate prin hotărârea CNSU” a anunțat ministrul interimar al Educației, într-o intervenție l