Publicat: 5 Octombrie, 2017 - 15:17
Share

Update: Comunicat de presă - ISU Hunedoara

Surpare de teren soldată cu 3 oameni blocați în subteranul minei Lupeni

Astăzi, în jurul orei 14 o surpare produsă în urma deranjării susținerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei oameni la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării se aflau în abatajul, cu o lățime de aproximativ 4 metri și o înălțime de 2 metri, 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, șapte dintre ei fiind implicați în derularea operațiunilor de suport tehnic. 3 mineri cu vârste între 39 și 43 de ani au fost blocați de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri.

În cel mai scurt timp, s-au alertat salvatorii minieri ai Exploatării Miniere Lupeni și Salvamin Petroșani, două echipe alcătuite din 14 salvatori fiind implicate în operațiunile de salvare. Aceste echipe sunt singurele acreditate să pătrundă în subsol, procedurile de intervenție fiind diferite de cele de la suprafață.

Minerul care s-a autoevacuat, prezenta traumatisme la nivelul torsului, acesta fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Petroșani cu o ambulanță SAJ.

Concomitent, subprefectul județului Hunedoara a convocat la sediul minei Grupul de Suport Tehnic în cazul situațiilor de urgență generate de accidente, avarii, explozii și incendii în industrie, inclusiv prăbușiri de teren cauzate de exploatări miniere sau alte activități tehnologice.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a dislocat la exploatarea minieră o ambulanță de terapie intensivă și o autospecială de transport victime multiple.

În plus, un elicopter SMURD a aterizat la spitalul din Petroșani, fiind pregătit să preia răniții care necesită transportul de urgență spre clinici de specialitate.

Rudele minerilor surprinse în surpare au fost invitate la sediul minei Lupeni pentru a fi, în permanență, ținute la curent cu desfășurarea operațiunilor de salvare. De asemenea, un psiholog a fost desemnat să consilieze rudele persoanelor prinse în subteran.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara s-a autosesizat în acest caz. O echipă condusă de inspectorul șef s-a deplasat la sediul minei iar unul dintre inspectorii de protecția muncii, inginer minier, a coborât în subteran alături de salvatori pentru a demara verificările.

Menționăm, este vorba despre o operațiune în desfășurare, până la încheierea intervenției existând posibilitatea să apară informații noi.

Centrul Județean de Comunicare și Informare Publică

Ofițer Informare și Relații Publice

Maior, Anemona DODA

Oana Stoicuța

Șef Serviciu Comunicare Complexul Energetic Hunedoara

 

Update: Premierul, minerii blocați în Mina Lupeni: S-a pompat aer și se aud semne de viață din mină

Premierul Mihai Tudose a anunțat, joi, referindu-se la cei trei mineri blocați în Mina Lupeni, că se fac toate eforturile posibile pentru a fi recuperați în viață.

"A fost un eveniment nefericit la Lupeni. Am stat împreună cu colegii din Guvern să fim siguri că se iau toate măsurile care se impun și care sunt omenește posibile. (...) Înțeleg că prin eforturile salvatorilor minieri și asistați de colegii de la ISU s-a pompat aer și se aud semne de viață din mină. Înțeleg că sunt pe la 500 de metri adâncime blocați. Suntem alături de familii și depunem toate eforturile, repet, omenești, tehnice posibile, să-i recuperăm în viață", a declarat Tudose, la începutul ședinței de Guvern.

 

Update: S-a constituit un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani s-a constituit astăzi, 05.10.2017, un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinși în subteran 3 mineri.

La fața locului s-a deplasat o echipă de polițiști, reprezentanți ai ITM și salvatori precum și un procuror de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la PCA Alba.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

 

Trei mineri sunt prinşi sub pământ, după ce o galerie din mina Lupeni s-a surpat. Accidentul a avut loc joi după-amiaza. Se pare că mai mulţi mineri au reuşit să iasă la timp, dar trei angajaţi au fost  suprinşi de malul de pământ.

”Este greu de estimat durata intervenţiei, depinde de condiţiile de la faţa locului”, a declarat prefectul de Hunedoara, Fabius Szekely, la Antena 3.