23 septembrie 2021

Trei societăţi comerciale, urmărite penal de către Tribunalul Gorj

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 31.03.2021, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri, prev. de art. 306 alin. 1 din Codul penal, constând în folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte sau incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea acestor fonduri.

S-a reţinut de procuror că cei trei inculpaţi, în calitate de administratori ai societăţilor comerciale SC Y … C… SRL, SC R … SA şi SC M… P… SRL, toţi reprezentanţi ai asocierii Y… C… SRL – R… SA – M… P… SRL, prin depunerea ofertei pentru a participa la licitaţia privind procedura de atribuire a Acordului Cadru vând ca obiect lucrări şi servicii de reparare şi întreţinere drumuri judeţene aflate în administrarea judeţului Gorj, în perioada 2015 – 2019, conţinând documente şi date false cu privire la deţinerea utilajelor necesare executării lucrărilor de deszăpezire a drumurilor judeţene, precum şi date false cu privire la lipsa datoriilor către bugetul de stat, au obţinut pe nedrept încheierea Acordului Cadru Multianual din 09.06.2016, cu Consiliul Judeţean Gorj, în valoare de 157.107.128 lei, fără TVA şi au încasat necuvenit suma de 359.132 lei, provenită din fonduri publice, fără ca asocierea respectivă să îndeplinească condiţiile pentru câştigarea licitaţiei.

Mai precis, s-a reţinut că cele trei societăţi comerciale grupate în asociere nu deţineau efectiv utilajele necesare, prezentate în ofertă.

De asemenea, s-a reţinut că, deşi sezonul de iarnă 2016 – 2017 a fost sărac în precipitaţii, asocierea a încasat necuvenit, pe orele de aşteptare, pentru utilaje pe care nu le deţinea efectiv, suma de 359.132 lei.

Ancheta continuă, fiind supravegheată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea de infracţiuni, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun.

Doi dintre cei trei inculpaţi au fost reţinuţi preventiv în cauză de organele de poliţie, la data de 30.03.2021, iar al treilea inculpat a fost reţinut preventiv, pentru 24 de ore, la data de 31.03.2021.

Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, dar aceste acţiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive în cauză.