Publicat: 28 Octombrie, 2019 - 12:03
Share

Trei turişti străini au fost salvaţi în Munţii Maramureşului cu ajutorul link-ului de localizare HTML 5 Geolocation, unul dintre ei fiind căzut într-o prăpastie de aproximativ 60 m.

Turiştii au apelat în cursul zilei de 27 octombrie 2019 numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere ajutor pe un traseu off-road într-o zonă muntoasă, din judeţul Maramureş, unde au suferit un accident cu ATV-ul.

La ora 16,00 operatorii 112 ai STS au preluat primul apel. Deoarece turiştii, vorbitori de limbă poloneză şi cehă, nu reuşeau să comunice unde se aflau, operatorul 112 a transmis link-ul de localizare HTML 5 Geolocation. Astfel, turiştii au accesat link-ul şi au transmis coordonatele către Centrul 112.

La ora 17,03, operatorii 112 din Cehia, care preluaseră un apel de la unul dintre turişti, a anunţat cazul la Serviciul de urgenţă din România şi a păstrat constant legătura cu operatorii 112 din Bucureşti.

Pe baza coordonatelor, înspre locul incidentului s-au deplasat cu elicopterul un medic şi un paramedic, care au fost lăsaţi într-o zonă ce a permis aterizarea, însă aceştia nu au reuşit să ajungă la caz, din cauza terenului greu accesibil şi fiind înconjuraţi de lupi. În sprijinul echipei medicale, înconjurată de animale sălbatice, Salvamontul şi Jandarmeria au trimis resurse în zonă, iar în jurul orei 18,53, salvatorii au ajuns la caz.

Turistul care a căzut aproximativ 60 de metri a fost salvat câteva ore mai târziu. Intervenţia, pe timp de noapte, a salvamontiştilor şi a jandarmilor montani a fost dificilă din cauza zonei greu accesibile. La ora 21,52 echipajele au început extragerea lui. La ora 23,02 echipajele au reuşit să scoată turistul din râpă, în stare conştientă, dar cu multiple traumatisme.