5 octombrie 2022

Trucuri în bucătărie de la boierii de altădată

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Boierii de altădată, zic, pentru că avem și noi azi ”boierii” noștri, care se vădesc însă a fi fără sare și piper, în comparație cu boierimea autentică a secolului XIX. Care, pe lângă treburile țării, știa să pună la cale și gospodăria toată. Poftim de vezi!

Cele ”200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești” întocmite de către Mihail Kogălniceanu (avocat, istoric, publicist, președinte al Academiei Române, prim ministru al României în timpul lui Alexandru Ioan Cuza) și Costache Negruzzi (scriitor, om politic, membru fondator al Academiei Române, director al Teatrului Național din Iași) se încheie cu câteva trucuri la fel de utile gospodarilor din zilele noastre pe cât le vor fi fost și gospodarilor din vremea Domniilor lor.

Mijloc de a scoate sarea de prisos din bucatele cele prea sărate

Trebuie să întinzi un șervet sau o bucată de pânză de in peste gura oalei unde se află bucatele și să presăre o mână de sare peste acea pânză și, curând, tot acel prisos de sare ce se află în bucate se trage, numai să se bage de samă: bucatele să fie ferte. Tot acel sfârșit poate să facă și cu o bucată de burete curat puind în oală buretele. Aflându-se încă în clocot, acest burete suge toată sarea.

 Mijloc ca să se ouă găinile în fieștecare vreme a anului

Trebuie să iei o mulțime potrivită de coajă de sămânță de in și să se puie într-un cuptor, de mijloc cald, ca să se usuce. Și pisând-o în praf nu prea supțire, să iei tot atâta tărâțe de grâu și tot atâta făină de ghindă și, mestecând toate aceste lucruri bine, se face, cu puțină apă, aluat, cu care trebuie să fie hrănite găinile. Și asemenea hrană va aduce un rod mare la fieștecare vreme a anului.

Mijloc de a ține nucile proaspete un an întreg

Nucile sunt bune de mâncat cât sunt verzi, proaspete, și când se pot dispelița. De aceea s-au găsit acum un mijloc prin care se pot păstra verzi un an întreg. Îndată ce nucile s-au dizghiocat din coaja lor cea verde, se pun în coșerce: un rând de nuci și un rând de năsip, și deasupra se acopere iar cu năsip. Coșercele se pun într-un loc slobod, ca să le poată bate vântul, și primăvara nucile sunt așa de proaspete, ca când ar fi fost atunce culese din copaci.

foto: pixabay

Articol de Gabriela Boceanu