Publicat: 21 Octombrie, 2020 - 13:40
Share

Doi trimiși ai lui Trump vizitează Damascul pentru a negocia cu guvernul sirian

Oficialii americani prezenți în Capitala siriană pentru a negocia eliberarea unor prizonieri americani.

Mai multe surse din mass-media de peste ocean au raportat despre călătoria la Damasc și despre întâlnirea cu liderii sirieni, la fel și ziarul sirian Al-Watan.

Roger Carstens, trimisul special al lui Trump pentru răpiți, și Kesh Patel, un alt asistent al lui Trump pentru combaterea terorismului, au vizitat Damasc și s-au întâlnit la Damasc cu generalul Ali Mamlouk, care este șeful Oficiului pentru Securitate Internă.

Trimisii din Statele Unite au discutat o gamă largă de subiecte și au făcut diverse oferte și cereri colegilor sirieni.

Potrivit publicației Al-Watan, aceasta nu este prima vizită a unor înalți oficiali americani, deoarece a fost precedată de trei vizite similare la Damasc în ultimele luni.

Cei doi trimiși americani au încercat să câștige cooperarea Damascului cu Washington în cazul „jurnalistului” american Austin Tice (foto), dispărut în apropierea capitalei siriene în 2012.

În realitate, Tice era un fost cadru al "marines", pensionat care a fost angajat ulterior de serviciile de informații americane ca mercenar pentru a declanșa războiul din Siria. El a făcut contrabandă pe teritoriul sirian în 2012. A vizitat zone care erau atunci sub controlul armatei siriene și a ajuns în regiunea estică Ghouta, însărcinat cu pregătirea jihadiștilor pentru a lupta cu armata siriană.

Pe lângă Tice, Statele Unite sunt interesate de soarta lui Majd Kamalmaz, care a dispărut în 2017 și, potrivit Wall Street Journal, mai sunt încă cel puțin patru americani aflați în custodia guvernului sirian.

Trump vrea să rezolve cat mai grabnic aceste spete și, cel mai probabil chiar sa normalizeze relația cu Damascul. În martie, el i-a remis o scrisoare privată omologului său, Bashar Al-Asad, propunând un dialog direct despre Tice. Trimisii de la Washington au încercat să deschidă canale pentru negocierea unui acord.

Săptămâna trecută, șeful securității generale libaneze, generalul Abás Ibrahim, care acționează ca mediator între Washington și Damasc, s-a întâlnit la Casa Albă, cu Robert O'Brien, consilierul pentru securitate națională al lui Trump, pentru a discuta despre prizonierii americanii din închisorile Siriei.

Guvernul din Damasc nu are încredere în acest tip de vizită din cauza influenței grupurilor de presiune ale SUA asupra președintelui Statelor Unite, potrivit presei siriene.

Poziția siriană se bazează pe principiul că nu va exista nicio discuție cu Washingtonul înainte de retragerea forțelor de ocupație americane din estul Siriei și apariția, pe teren, a unor semne reale ale acestei retrageri, Damascul dorind și să abordeze tema sancțiunilor SUA, potrivit publicației  Al-Watan.

Ciprian Pop