Publicat: 5 Ianuarie, 2020 - 21:02
Share
Soleimani ar fi fost ucis în temeiul Legii puterilor de război din 1973

Președintele Donald Trump a declarat, sâmbătă, că Statele Unite vizează atacarea a 52 de obiective iraniene dacă Iranul va ataca poporul sau ţinte americane ca răspuns la atacul cu dronă lansat de SUA în care fost a ucis comandantul militar iranian Qassem Soleimani în Irak, potrivit Reuters.

Nearătând niciun semn că ar dori să reducă tensiunile ridicate de atacul de vineri pe care l-a ordonat, președintele american a emis pe Twitter o amenințare severă la adresa Iranului, informează Mediafax.

Trump a scris că Iranul „vorbește cu foarte mare îndrăzneală despre vizarea anumitor ţinte ale SUA” ca răspuns la moartea lui Soleimani.

Trump a declarat că Statele Unite au "în vizor 52 de obiective iraniene” și că unele sunt „la un nivel foarte înalt și importante pentru Iran și cultura iraniană, iar acele ținte, și Iranul însuși, vor fi lovite foarte rapid şi foarte rău”.

„SUA nu mai doresc amenințări!”, A spus Trump, adăugând că cele 52 de ținte reprezintă cei 52 de americani care au fost ținuți ostatici în Iran după ce au fost capturaţi din ambasada SUA din Teheran în 1979.

Sâmbătă, Casa Albă a emis un comunicat oficial privind atacul în care Soleimani a fost ucis în temeiul Legii puterilor de război din 1973.

Soleimani, 62 de ani, a fost un preeminent lider militar iranian - șeful Forței Quds din cadrul Gărzilor Revoluționare și arhitectul influenței răspândite a Iranului în Orientul Mijlociu. Muhandis a fost, liderul de facto al grupărilor paramilitare ale Forțelor Populare de Mobilizare (PMF) din Irak.

Trump a făcut referire la un număr neobișnuit de potențiale ținte iraniene după ce un comandant important al Gărzilor Revoluționare Iraniene a menționat, de asemenea, un număr specific de ținte americane - 35 dintre ele - pentru posibile atacuri de represalii ca răspuns la uciderea lui Soleimani.

Generalul Gholamali Abuhamzeh a fost citat vineri de agenția de știri Tasnim declarând că Iranul îi va pedepsi pe americani oriunde s-ar afla la îndemâna Republicii Islamice și a ridicat perspectiva atacurilor asupra navelor din Golf.

„Strâmtoarea Hormuz este un punct vital pentru Occident și un număr mare de distrugătoare americane şi nave de război trec pe acolo. ... Obiectivele americane vitale din regiune au fost identificate de Iran de acum mult timp. ... Aproximativ 35 de ținte americane din regiune, precum și Tel Avivul, sunt la îndemâna noastră", a spus el.

Sâmbătă seară, o rachetă a căzut în interiorul zonei puternice fortificate a Bagdadului, în apropierea Ambasadei SUA, cea de-a doua a lovit cartierul Jadriya din apropiere și alte două au fost lansate asupra bazei aerene din Balad, la nord de oraș, dar nimeni nu a fost ucis, a informat armata irakiană. Până acum, atacul nu a fost revendicat.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: