Publicat: 16 Mai, 2018 - 12:37

Legendarul Nicu Covaci și colegii săi, împreună cu cei trei artiști invitați să participe la acest spectacol -  Grigore Leșe, Nicolae Dumitru și Bogdan Muntenița - au oferit un concert de vis fanilor ce umpluseră sala Studio a Teatrului Național București, seara trecută, o îmbinare desăvârșită de etno rock, muzică folclorică veche și piese clasice, din creația lui George Enescu, foarte apreciată de toți cei prezenți și aplaudată din plin.

Fantasticul concert, ce a durat trei ore, a început în jurul orei 19.00, Grigore Leșe oferind publicului puțin din muzica sa și o parte din sufletul său, spectacolul continuând, în aplauzele publicului entuziasmat, cu piesa "Cocoșii negri", interpretată superb de Costin Adam.

"Rapsodia română", de George Enescu, a răsunat fantastic, în interpretarea deosebită a violonistei Laviniei Sateanu, acompaniată magistral de Flavius Hosu, tânărul care s-a alăturat legendarei trupe la vârsta de doar 13 ani și care impresionează de fiecare dată spectatorii cu măiestria sa, pe parcursul acestei piese dovedindu-și virtuozitatea și Nicolae Dumitriu, la pian.

"Păpăruga", piesă de pe albumul "Cei ce ne-au dat nume", a răsunat în sala Studio, interpretată de fantasticele voci ale lui Nicu Covaci și Costin Adam.

Grigore Leșe a revenit pe scenă, oferind un alt cântec fanilor săi.

Alt fragment din  "Rapsodia" a început cu un solo al Laviniei Sateanu, acompaniată fiind apoi de Cristi Gram, cu care a făcut un fantastic duet, continuând cu un solo Nicu Covaci, urmat de restul trupei.

Părți din "Rapsodia" au urmat pieselelor "Vara" și, apoi, "Toamna", Lavinia demonstrându-și încă o dată fantasticul talent în interpretarea "Ciocârliei".

După altă piesă a lui Grigore Leșe, a urmat, superb, "Anotimpul 5", spectacolul continuând cu un colind, în interpretarea lui Bogdan Muntenița, apoi "Iarna" și "Nunta", ce au încheiat prima parte a spectacolului.

În cea de a doua parte a concertului, fanii Phoenix au avut ocazia să reasculte cele mai cunoscute piese ale trupei create de geniul Nicolae Covaci, cântecele care au marcat generații întregi și pe care toți cei care le-am fredonat, de multe ori, în decursul timpului.

"Vremuri", piesa care, din 1968, este intonată de toți fanii Phoenix, un cântec ce vorbește tocmai despre cât de efemeră este moda, a fost divin interpretată de Costin Adam și Nicu Covaci, fantasticul recital continuând cu "Fată verde","Strunga", "Apocalipsa" și "Mugur de fluier", alte piese de referință din istoria muzicii românești.

"În umbra marelui URSS", un superb cântec compus și interpretat de liderul trupei Phoenix, difuzat deseori de Rock FM, piesă ce prezintă povestea lui Nicu Covaci, drama artistului trădat tocmai de către cei pe care îi ajutase să devină cunoscuți și care, crezând că pot continua singuri, încercaseră să fure piesele compuse de acesta și să le folosească, a fost apreciată, savurată și aplaudată de toți cei prezenți.

Publicul a mai avut ocazia să asculte "Negru Vodă" și "Fie să renască", alte două piese care reflectă spiritul Phoenix - acela de luptător, de om mândru, ce nu își pleacă niciodată fruntea, spirit ce caracteriza odinioară poporul român și pe care Nicu Covaci dorește să îl reînvie în compatrioții săi.

Trupa Phoenix a părăsit scena, dar, cum aplauzele nu mai conteneau, îndrăgiții artiști au revenit, oferind fanilor un bis memorabil și încheind superbul spectacol cu "Ora-hora".

La finalul celor trei ore de concert, în timpul cărora toți ne-am simțit, din nou, mândri că suntem români, că suntem descendenții unor personaje care luptau pentru a pune capăt nedreptăților comise de conducătorii vremii, chiar dacă în ziua de astăzi marile nemulțumiri ale poporului se manifestă în comentarii pe rețelele sociale, toți cei prezenți eram mândri că suntem contemporani cu fantasticul artist, creator, geniu Nicolae Covaci.

După concert, superba experiență oferită de concertul în care ascultaseră genuri complementare de muzică - diferite,dar care se completau în mod fantastic - a fost completată de autografele pe care cei interesați le-au obținut pe volumele "PHOENIX - Însă eu, o pasăre..." și "PHOENIX - Giudecata înțelepților", scrise de Nicu Covaci, sau pe CD-urile disponibile, și de fotografiile, pe care, din toată inima, atât Nicu Covaci cât și colegii săi au acceptat să și le facă alături de fani.

Emoționați, atât de reîntâlnirea cu fantasticii artiști, cât și de superbele piese, ce ne purtaseră pe toți pe cărarea amintirilor, ducându-ne în adolescență, la primele concerte Phoenix la care asistasem, sau readucând lângă noi, chiar dacă doar în memorie, persoane dispărute din viața noastră, alături de care ascultasem muzica fantasticei trupe sau cu care fusesem la concerte Phoenix, persoane care vor rămâne mereu în inima noastră, toți am părăsit Teatrul Național extrem de fericiți, visând la o nouă întâlnire cu trupa ce a redefinit muzica românească.

Autor:  Călin Angheluță

Tag-uri Nume: