Publicat: 14 Iunie, 2014 - 17:07

Îndrăgita formaţie Phoenix a susţinut un mult-aşteptat concert în seara de vineri, în clubul Republic, din Centrul Vechi al Capitalei, impresionându-şi până la lacrimi fanii care umpluseră localul, oferindu-le acestora momente de neuitat şi făcându-le inimile să vibreze.

 

 

În deschiderea concertului, pe scenă a urcat formaţia Popa Sapka, o tânără trupă timişoreană care a încântat publicul cu ritmurile proaspete şi antrenante, ale unui rock balcanic cu care a entuziasmat publicul prezent, ce a aplaudat cu mărinimie fiecare piesă a acestora.

Recitalul a conţinut şi piesa "Kalinka", unul dintre cele mai îndrăgite cântece populare ruseşti, plin de ritm, aplaudat îndelung de public, şi s-a încheiat, la 23.40, cu "Amerika Evropa", un hit al trupei timişorene.

După o scurtă pauză, pe scenă au urcat membrii celei mai îndrăgite trupe româneşti a tuturor timpurilor, cea care, prin muzica sa, a hrănit spiritual rezistenţa împotriva unui regim opresiv, totalitar, o trupă total deosebită, a cărei componenţă a suferit multe modificări de-a lungul timpului, o trupă-fenomen, a cărei istorie este perfect exprimată de numele legendarei păsări - PHOENIX - care a renăscut din propria-i cenuşă.

Geniul din spatele fenomenului Phoenix, cel care a creat această formaţie şi i-a ajutat pe membrii acesteia să părăsească ţara, cel care a format o nouă trupă, în momentul în care colegii săi, cei pe care îi ajutase, l-au părăsit, le-a declarat fanilor săi, de cum a apărut pe scena clubului Republic, că "Phoenix renaşte, Phoenix întinereşte". În sprijinul acestei afirmaţii, Nicu Covaci a prezentat publicului pe Andrei Cerbu, un chitarist desăvârşit, în vârstă de doar 11 ani, care a încântat publicul cu fantastice acorduri de chitară, răsplătite cu îndelungi aplauze de cei prezenţi.

"Astăzi se merge pe suflet, pe instinct, pe improvizaţie şi vedem ce iese", a declarat Nicolae Covaci înainte de a începe un duet fantastic la chitară cu Andrei.

Spectatorii au avut ocazia să asculte "Balada", piesă compusă de Ciprian Porumbescu, într-o specială interpretare, în stil heavy metal, a geniilor de pe scenă.

După prezentarea membrilor formaţiei, liderul Phoenix a anunţat că urmau nişte piese mai puţin cunoscute publicului român, continuând concertul cu "Bounty Man", prima piesă de pe discul "Phoenix - International", distribuit gratuit celor care achiziţionaseră un bilet la concert, cântec primit cu deosebită căldură de public.

Au urmat îndrăgitele "Fată verde", "Mugur de fluier", "Nunta", "Nesfârşita luptă", "În umbra marelui urs", prima parte a concertului încheindu-se cu "Liber", o piesă superbă care exprimă propriile experienţe şi trăiri ale liderului Phoenix, sentimentul trădării de către foşti colegi, al singurătăţii, al libertăţii, al apropierii de motocicleta, devenită prieten şi simbol al libertăţii.

După o scurtă pauză, membrii Phoenix au revenit pe scenă, oferindu-le celor prezenţi ocazia de a asculta piese inedite, în limba engleză, apoi noul cântec "Vino, Ţepeş!", în memoria tuturor celor care au sacrificat ceva pentru România, urmat de "Strunga", şi de "Negru Vodă".

Concertul care a durat peste două ore s-a încheiat cu un solo la baterie, care a impresionat total fanii prezenţi în clubul Republic.

La final, Nicu Covaci le-a spus fanilor săi că a doua zi urma să susţină un concert la Constanţa, în faţa a 5.000 de bikeri, tot în cadrul planurilor sale de viitor înscriindu-se şi un concert Phoenix and friends, care ar urma să aibă loc în această toamnă, şi un nou album, la care vor înregistrările vor începe în Iulie.

De asemeni, liderul trupei Phoenix a declarat că doreşte crearea unei tabere de creaţie, proiect pentru realizarea căruia se află în negocieri cu Primăria Capitalei.

Concertul Phoenix s-a încheiat în jurul orei 02.30, toţi spectatorii plecând fericiţi, cu sufletul plin de optimism şi cu credinţa că muzica bună în România nu este doar o amintire, că, în afara mediocrităţilor promovate din plin, a renăscut, din cenuşa sa, cea mai îndrăgită formaţie din România, a cărei muzică a reprezentat mult-dorita libertate, la nivel spiritual, într-o epocă de dictatură, şi care poate aduce renaşterea spirituală a acestui popor, prin valorile pe care aceasta le promovează.