31 ianuarie 2023

Trupele franceze au la dispoziție o lună pentru a părăsi Burkina Faso

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Burkina Faso a cerut trupelor franceze mobilizate pe teritoriul său să plece în termen de o lună, întărind apropierea noului guvern din acest stat african de… Rusia.

Într-un context de tensiuni continue între cele două state de luni de zile, Ouagadougou a cerut în cursul săptămânii plecarea trupelor în termen de o lună. Guvernul statului african a denunțat acordul care guvernează prezența forțelor armate franceze pe teritoriul său, din 2018. Acest lucru le oferă trupelor franceze o lună pentru a părăsi teritoriul statului Burkina Faso, conform termenilor acordului semnat la 17 decembrie 2018.

Decizia nu presupune, „în niciun fel”, o ruptură a relațiilor cu Franța, întrucât a afectat „doar” acordurile de cooperare militară, spun sursele africane.

Prezența militară a fostei puteri coloniale în țară a fost problematică. Recent, la Ouagadougou au fost organizate demonstrații pentru a cere retragerea armatei franceze din Burkina Faso, care găzduiește 400 elemente ale de forțelor speciale.

Săptămâna trecută, președintele guvernului de tranziție, căpitanul Ibrahim Traoré, a declarat că lupta pentru suveranitate a fost „compromisă”. Omul ajuns la putere în septembrie anul trecut, după a doua lovitură de stat în opt luni, a promis că vor fi revizuite relațiile cu „anumite state”.

Armata vrea să-și „diversifice alianțele”, mai ales în lupta împotriva jihadiștilor. Ibrahim Traoré are ca prioritate „recucerirea teritoriului ocupat de hoardele de terorişti”, conform propriilor sale cuvinte.

Ouagadougou ar putea lua în considerare o apropiere de Rusia. Săptămâna trecută, premierul Apollinaire Kyelem de Tembela a declarat că un parteneriat mai strâns cu Moscova ar fi o opțiune rezonabilă, în timpul unei întâlniri cu ambasadorul rus Alexey Saltykov. „Credem că parteneriatul nostru ar trebui consolidat”, a declarat premierul, care a efectuat o vizită discretă la Moscova în decembrie anul trecut.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto Britannica.web