Publicat: 27 Februarie, 2020 - 22:51

“Grupurile teroriste care atacă armata siriană la Saraqeb, în provincia Idleb (Alep), sunt susținute de artilerie și rachete anti-aeriene portabile din Turcia”, au declarat astăzi surse militare de la Damasc. Orașul menționat, aflat lângă autostrada care unește Damascul cu Alepul, a fost preluat de forțele siriene, dar o contraofensivă continuă a extremistilor l-a blocat, din nou și, în aceste zile, se luptă la periferie și în interiorul localității, potrivit presei siriene.

În confruntări, jihadiștii au format o forță de șoc compusă din membri ai Partidului Turkestan, cu trupe provenite din etnia chineză a uigurilor, “Consiliul pentru salvarea Levantului”, cândva Frontul Al Nusra și așa-numitul “Front de Eliberare Națională” , ai cărui membri făceau parte din așa-numita “armată siriană liberă”, finanțată și sprijinita logistic si informativ - operativ de Ankara. Localitatea Saraqeq, unde nu există, practic, nici o populație civilă, este situata la mai puțin de 30 de kilometri sud-est de Alep, capitala provinciei cu același nume și ultimul bastion organizat al grupărilor extremiste care inca se desfasoara in Siria.

Trupele turcești sunt instalate la nord de provinciile Alep și Hasaka de la sfârșitul anului 2016 și și-au extins prezența la Alep începând cu octombrie 2018, când au început o ofensivă împotriva grupărilor kurde, fără autorizarea Siriei. În septembrie 2018, atât Rusia, cât și Iranul, au început negocierile cu Turcia, la Sochi, pentru a stabili o zonă de incetare a focului în regiunile menționate mai sus, care nu a fost niciodată respectata de organizațiile teroriste sprijinite de serviciul de informatii al Ankarei, MIT.

Ciprian POP