27 octombrie 2021

Tsunami biologic in statul esuat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Romania este esuata. Dupa o lunga deriva. Virusul musca hulpav din trupul bolnav al epavei. Ne lamentam in continuare pe teme politice. Nu se ia nicio masura coerenta care sa incerce oprirea dezastrului. Asteptam stoic sfarsitul. Pe care ni l-am pregatit cu fast si ignoranta. Din punct de vedere sanitar in multi ani si mai ales in aceste 18 luni de pandemie. Din punct de vedere social si economic in ultimii 30 de ani. Ce inseamna aceste perioade la scara istorica? Evident ca nimic. La nivel de stat si populatie inseamna enorm. Diferenta intre viata si moarte.

Lucrand in medicina romaneasca de 26 de ani incerc sa fac un exercitiu mental si psihosocial si sa inteleg daca si cum se putea face totusi ceva pentru a nu ajunge in situatia aceasta dramatica.  Ecuatia este simpla in aparenta. Educatie, predictie si preventie.

Educatie nu mai avem de mult. Suntem sufocati de mitocanie, submediocritate si false valori. La nivel de mental colectiv nu avem nicio educatie sanitara elementara. Aceasta se face la birt, la scara blocului sau pe retele de socializare. Acolo sunt medicii cu vocatie, formatorii de opinie si adevaratele solutii. La nivel de politica de stat de asemenea. Experimente tragicomice de administrare a bunului cel mai de pret, sanatatea. Esecul de acum este rodul decadelor de incompetenta si aberatii conceptuale. Nu poti pregati o criza de aceasta amploare cu mentalitatea ca sigur noi fiind mai smecheri ne descurcam. Iata ca ne descurcam admirabil si in virtutea tabloidizarii care guverneaza mentalul colectiv batem recorduri dupa recorduri. Funeste din pacate.

Predictia este apanajul mintilor asezate si anticipative. Acestea exista si au semnalat apasat apropierea dezastrului. Dar, cine sa-i asculte? Importante au fost temele politice, vacantele, festivalurile, cumetriile si alte asemenea evenimente fericite din viata cetatii. In fond cine erau aceia care cutezau sa arunce vorbe in agora? Niste bieti indivizi care pierd timpul studiind, anticipand si creand modele de predictie matematica si medicala. Adica sa ii luam in seama pe acesti alarmisti si sa nu creditam noi vox populi si valorile momentului?

COVID 19

Preventia este caracteristica unui sistem sanitar serios care constientizeaza ca a preveni este mai usor decat a trata. Intr-o tara in care medicii baleaza volatil intre eroi si spagari nenorociti si incompetenti, este o utopie sa crezi ca se poate face preventie. Neincrederea populatiei in corpul medical, culpabilizarea generala a acestuia si voluptatea incredibila de a reclama medicul la varii instante si institutii, sunt variabile care blocheaza aceste demersuri preventive.

Si daca pregatirile nu le-am facut si valul X ne-a luat ca si iarna prin surprindere macar masurile de acum din ultimul ceas sa fi fost coerente. Ele insa sunt contradictorii. Noi am copiat bucati de concept de pe la altii si le-am compactat intr-o halucinanata serie de actiuni heirupiste si ineficiente. Pe alocuri periculoase.

La nivel medical as sublinia cateva ciudatenii – neinstituirea unui lockdown pentru a diminua presiunea pe spitale si a permite resursei umane suprasolicitate niste clipe de ragaz in conditiile in care aceeasi masa critica este in linia intai a frontului de 18 luni. Apoi promisiunile de expandare la nesfarsit a sectiilor Covid, in speta acelea de ATI. Dupa ultimile hotarari avem sectii aproape goale, care nu trateaza bolnavii cronici si asteapta. Nu stiu exact ce…. In aparenta sa eliberam medicii ATI de anesteziile si ingrijirea bolnavilor cronici. Probabil asteptam sa umplem si aceste sectii cu pacienti infectati COVID. O covarsitoare majoritate a acestor servicii nu au instalatii de oxigen. Sa le improvizam este sinucigas. Sa incercam sa le proiectam si construim acum este stiintifico-fantastic. In conditiile in care in 9 luni nici pavilionul partial ars de la Institutul Matei Bals nu s-a putut repara. La nivel administrativ deciziile si hotararile se bat cap in cap de la o zi la alta. Si ce este azi valabil, maine este gresit. Totul intr-o incredibila dinamica a haosului.

Gurile rele de prin targ spun ca aceasta decizie de blocare a internarilor  favorizeaza privatul. Care ca si economia, o sa duduie. Daca actul medical se va face tot cu bani de la casa nationala de asigurari atunci cu siguranta medicina privata sustinuta si finantata de stat va creste. Daca aceste servicii medicale vor fi intradevar private si trebuie decontate (direct sau prin asigurari private), este evident ca nu se vor inghesui romanii la tratamente. Deoarece saracia este mare, iar scumpirile si perspectiva facturilor la utilitati se profileaza ca un alt tsunami dupa cel biologic. Si romanul va amana iarasi si iarasi tratamentul pentru a plati darile. Pe principiul cat nu doare si nu curge sange ne descurcam noi cumva. Apoi dorinta de mentinere a invatamantului medical clinic cu prezenta fizica a studentilor in spitale depopulate de pacienti, in conditiile in care se trateaza doar urgente este o alta aventura. Firesc, medicina se face la patul bolnavului, iar studentii trebuie sa vada pacienti si sa se caleasca pentru a putea fi medici buni. Dar vor invata in fata unui pat gol cum invata si online. Si generatiile de medici scoliti online sau pe la triaje vor avea mari probleme intr-un context medical si social ca cel din tara noastra.

Vaccinarea nu este esecul campaniei publice. Este esecul educatiei nationale din ultimii 30 de ani. Coroborat cu lipsa absoluta de incredere in orice institutie si autoritate a statului. Orice mesaj din acea zona este considerat de omul de pe strada a fi de fapt un interes financiar ascuns. Asta au invatat concetatenii nostri in aceasta perioada istorica de peste 30 de ani. Ca totul graviteza in jurul invartelilor si comisioanelor. Apropos colegul medic responsabil de campania de vaccinare este un bun comunicator, vorbeste pe intelesul pacientului si omului simplu, se vede ca este practician si nu politician si are o figura luminoasa. Sau in termeni actuali o karma pozitiva. Dar nu este suficient sa convinga toti “marii ganditori” ai neamului romanesc informati din surse inexistente sau de bazar.

Nu mai sunt locuri in ATI. Firesc de altfel. Stau bolnavii prin holuri, curti si salvari. Asa cum au stat si pe la evenimente de toate felurile. Unii impart sursele de oxigen. Pana acum imparteau licorile si schimbau ideile natange conspirationiste si antivacciniste. As aminti cat de tarati si plini de boli cronice sunt romanii datorita obiceiurilor alimentare, a calitatii execrabile a alimentelor, a poluarii masive, a chimicalizarii excesive a vietii noastre si in general a acestor avataruri ale modernismului. Si de aici povestea cu comorbiditatile care favorizeaza decesele.

Referitor la vaccin, in urma cu mai bine de 10 ani trageam un semnal de alarma referitor la apetitul exagerat al romanilor pentru vaccinuri. Dincolo de cele prevazute in programul national pentru orice copil,  exista o moda a vaccinarii impotriva tuturor microorganismelor care dau infectii respiratorii. Spuneam si sustin ca o imunitate din fiola nu este de dorit in detrimentul imunizarii naturale prin boala, dar nuantele acestei afirmatii trebuie sa fie clare si explicate medical. Vorbeam insa de infectii respiratorii cu germeni cunoscuti si previzibili pentru care insa concetatenii nostrii se vaccinau frenetic dupa ce consumau antibiotic fara motiv si pe considerente absolut halucinante.  Acum cand este vorba de un virus perfid cu nuante fiziopatologice multiple care produce dezastre biologice, oamenii au mari reticente si adversitati. Revenim la sursele de informare si la educatie…

Ultima idee se refera la progresul din medicina. Dorim si folosim aparatura de diagnostic ultraperformanta, navigatia si robotica chirurgicala reprezinta prezentul, avem medicamente revolutionare pentru boli inflamatorii si oncologice, biomateriale si imprimante 3D, facem transplant de organe si cu toate acestea ne dorim vaccin clasic. Ca sa nu ne imbolnavim de la cele modern bazate pe alte tehnologii!  Bine ca nu ne intoarcem la variolizare. Apropos tehnologia genetica cu ARN mesager sa foloseste de ceva vreme in boli oncologice si nu numai. Dar, iarasi revenim la educatie si nu e bine….

Concluzia ultimelor zile este ca in aceste conditii si in acaeasta tara scapa cine poate. Suntem fiecare pe cont propriu.