Publicat: 6 Noiembrie, 2015 - 13:21
Share

Tudor Chirilă spune că sunt inutile consultările de la Cotroceni şi că dacă s-ar afla faţă în faţă cu Klaus Iohannis, i-ar spune: "Oamenii din stradă v-au votat preşedinte şi ei nu simt că, de când aţi fost învestit, le-aţi reprezentat interesele".

"În cursul zilei de ieri am fost asaltat de sute de propuneri pe mail, sms sau în inboxul paginii mele care-mi cereau să devin “vocea străzii” la consultările anunțate de Cotroceni cu societatea civilă. Aș vrea să vă mulțumesc foarte mult tuturor celor care v-ați gândit la mine. Este gratificant să vezi că o mare parte de oameni te crede reprezentativ. Pe de altă parte, mi-am dat seama de câteva lucruri și aș vrea să le punctez aici:
1. Strada nu se poate organiza într-un timp atât de scurt astfel încât să se poată constitui într-un organism cu adevărat reprezentativ. Prin urmare, sunt absolut convins, propunerile care au venit către mine reprezintă doar o parte a întregului.
2. Consultările de la Cotroceni sunt inutile. Președintele Iohannis este la curent cu ceea ce dorește strada, revendicările ei circulă deja în diverse forme online, iar cea mai importantă - resetarea întregii clase politice - nu are cum să nu fi ajuns la el. Mai mult decât atât, Cotroceniul nu a anunțat care este obiectul acestor consultări astfel încât cine merge acolo, chiar dacă ar avea mandatul întregii mișcări de protest, merge complet nepregătit. Dar Iohannis știe că strada vrea ca el să se delimiteze de partidele politice și să fie cu adevărat de partea celor care vor o altfel de Românie. Invitarea la negocieri presupune că ar exista două entități opuse.
3. Mișcarea din Piața Universității reclamă un lider. Aseară am discutat în piață cu mulți oameni care simt nevoia unui lider. Dar am avut sentimentul că rostul acestui lider, odată ales, ar fi să garanteze tuturor că eforturile lor de a ieși în stradă vor fi răsplătite după care oamenii își pot vedea de viață. Cred că asta este o greșeală. Noi nu ne putem vedea de viață ca până acum. Trebuie să devenim ÎMPREUNĂ o forță din ce în ce mai mare care să iasă în stradă pentru lucruri mai mici decât marile tragedii, dar poate la fel de importante. Cum ar fi, de exemplu, mutarea judecătoarei Camelia Bogdan de la secția penală la cea de contencios administrativ a Curții de Apel București. Ce se întâmâplă zilele astea la Universitate este doar începutul culturii protestului. Pasivitatea noastră de douăzecișicinci de ani a născut monștrii care ne conduc. Nu putem spera că un lider (fără ajutor colectiv) ne va rezolva problemele peste noapte. Continuarea protestelor ne va arăta ce avem de făcut. Nevoia de lider e liderul în sine.
4. Până la consultările anunțate cu o viteză cel puțin surprinzătoare președintele Iohannis are de răspuns la niște întrebări: De ce Mihai Cîmpeanu? Cum apreciază că Oprea este încă în guvern? Este dispus să se delimiteze de toate figurile politice toxice? Iată motive pentru care lumea se află încă în stradă.
Dacă m-aș afla față în față cu președintele Iohannis i-aș spune așa: Oamenii din stradă v-au votat președinte și ei nu simt că de când ați fost învestit le-ați reprezentat interesele. Aveți obligația să vă justificați prin acțiuni mandatul pe care vi l-au dat românii. Dacă doreați o consultare reală cu strada ar fi trebuit să începeți prin a da un semnal că sunteți la curent cu revendicările ei, nu să programați de pe azi pe mâine o așa zisă consultare cu societatea civilă. Cred ca societatea civilă sau strada nu trebuie să participe la gesturile de imagine ale președintelui. E mult prea grav momentul în care ne aflăm.
Later edit: Gabriel Oprea a demisionat între timp" scrie Chirilă pe facebook.