Publicat: 8 Septembrie, 2017 - 18:07
Share

Prim-ministrul Mihai Tudose a primit vineri, la Palatul Victoria, o delegație condusă de Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului Regiunilor (CoR). La întrevedere au participat ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, și consilierii de stat Felix Rache și Florin Vodiță.

         Mesajul transmis oficialilor CoR a fost axat pe importanța politicii europene de coeziune pentru România și pe atingerea țintelor pe care Guvernul și le-a propus pentru atragerea de fonduri prin programele de finanțare pentru dezvoltare regională și coeziune. 

         România este prima țară pe care Karl-Heinz Lambertz o vizitează în calitate de preşedinte al Comitetului Regiunilor, iar acest lucru a fost apreciat drept un semnal important pentru țara noastră de către prim-ministrul Mihai Tudose. 

         ”Obiectivele Comitetului Regiunilor se suprapun perfect cu interesele de dezvoltare ale României prin politica de coeziune a Uniunii Europene. Vă asigur că România  va fi și în continuare un partener stabil și serios, iar eforturile noastre vor continua în direcția utilizării eficiente a fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene”, a declarat premierul Mihai Tudose. 

         Șeful Executivului și ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, au punctat pașii pe care România i-a înregistrat în materie de atragere a fondurilor europene, exprimându-și totodată susținerea față de ideea unei alianțe pentru coeziune cu statele membre ale Uniunii Europene, inițiată de către Comitetul Regiunilor. 

         În perspectiva primului mandat al României la președinția Consiliului Uniunii Europene, din primul semestru al anului 2019, premierul Mihai Tudose și ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, au pus accent pe faptul că țara noastră abordează încă de acum, cu responsabilitate, sarcina care îi va reveni în calitate de președinte al Consiliului, când o atribuție importantă va fi inclusiv gestionarea politicii de coeziune.

         S-a discutat, totodată, despre importanța politicii de coeziune chiar și în contextul unor provocări majore cu care se confruntă în prezent Europa, cum sunt fenomenul migrației și chestiunile de Securitate și despre necesitatea unei corelări a prevederilor Pactului de Stabilitate cu nevoile de dezvoltare și de investiţii majore ale regiunilor. 

         Alt subiect abordat a vizat necesitatea unei implicări mai mari a administrațiilor locale în dezvoltarea economică a regiunilor Europei.