Publicat: 11 Iunie, 2019 - 12:17

Tunisia a fost aleasă vineri, 07 iunie 2019, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la New York, membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021, cu 191 de de voturi dintr-un total de 193 de ţări membre ale organizaţiei onusiene.

Ca urmare a acestei alegeri, Ministrul Afacerilor Externe tunisian, Khemaies Jhinaoui, a declarat că Tunisia este recunoscătoare ţărilor care i-au acordat încredere şi că va stabili un număr de priorităţi pentru mandat, după consultarea cu alte state membre permanente sau nepermanente ale Consiliului, pentru a contribui la realizarea unui consens, la consolidarea diplomaţiei preventive, la rezolvarea conflictelor în instanţă prin mijloace pacifiste, mai ales în Africa şi în lumea arabă, precum şi la abordarea provocărilor majore ale omenirii. 

El a menţionat, de asemenea, că Tunisia, care a obţinut succese majore în înfiinţarea sistemului său democratic, va fi vocea Drepturilor Omului şi va depune eforturi pentru consolidarea rolului femeilor în menţinerea păcii şi a securităţii.

De fapt, această alegere reflectă respectul de care se bucură Tunisia pe scena internaţională, puternică în politica sa externă şi în capacitatea de a depăşi provocările şi de a consolida pacea şi securitatea în lume.

Trebuie reamintit în acest sens că Tunisia este aleasă pentru acest post pentru a patra oară. Mandatele anterioare în care Tunisia a deţinut funcţia de membru nepermanent sunt următoarele: 1959-1960, 1980-1981, 2000-2001.

Tag-uri Institutii: