Publicat: 11 Mai, 2020 - 13:09
Share

Opera Naţională Bucureşti prezintă iubitorilor genului liric spectacolul "Turandot" de Giacomo Puccini, în regia, decorul, costumele şi luminile lui Mario de Carlo, în cadrul programului Seri de Operă Online. Evenimentul va avea loc astăzi, 11 mai 2020, începând cu ora 18:30 pe pagina de Facebook a Operei Naţionale Bucureşti şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline.

https://www.youtube.com/watch?v=YYLXW-7lijg
(Trailer Turandot - Opera Naţională Bucureşti)

"Turandot" este o operă în trei acte compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Adami şi Renato Simoni, după o piesă de Friedrich Schiller, bazată pe un basm persan inclus în colecţia lui Carlo Gozzi "1001 de zile" (secolul al XVIII-lea). Partitura, pe care Puccini a lăsat-o neterminată, a fost finalizată de Franco Alfano.

Premiera mondială a avut loc în data de 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta lui Arturo Toscanini. În timpul concertului inaugural, dirijorul a întrerupt discursul muzical în locul unde se oprise Puccini şi a spus: ,,în acest moment, maestrul a pus jos pana". După o tăcere deplină a sălii, de la balcon s-a auzit: "Viva Puccini!", urmat de ovaţiile publicului.

Tema exotică din "Turandot" nu constituie pentru Puccini decât pretextul de a-şi exprima gândurile pe un plan oarecum mai filosofic şi mai general, dar cu vechea dependenţă de faptele vieţii reale. Materia primă e textul, libretul de operă, fără de care se simte inutil, fără rost între oameni. "O, dacă i-ar sosi actul mult aşteptat din Turandot, această prinicipesă crudă şi haină, mi-aţi reda astfel liniştea şi încrederea pierdute, iar praful nu s-ar mai aşterne pe claviatura pianului, atât l-aş canoni, în timp ce biroul s-ar umple de bravele coli cu o mie de portative", îşi încheie el scrisoarea către Adamino. Libretiştilor le-a cerut să dea o formă modernă şi interesantă subiectului. "Dacă reuşiţi, veţi vedea ce lucru original şi tulburător va ieşi din strădania voastră". Giacomo Puccini şi-a dorit să redea în "Turandot" tot ce au suferit, tot ce au iubit, au visat şi au urât oamenii vremii lui.

Opera lui Puccini a devenit de-a lungul timpului cunoscută în întreaga lume pentru "Nessun dorma", aria celebră din actul final interpretată de cele mai grele nume de tenori din toate timpurile.