21 mai 2022

Turcia consideră că Suedia și Finlanda ar trebui să reconsidere relațiile cu PKK

PRESEDINTE ERDOGAN-wikipedia
Distribuie pe rețelele tale sociale:
FOTO: Recep Tayyip Erdoğan
Potrivit vicepreședintelui Partidului Justiție și Dezvoltare, aflat la guvernământ, Efkan Al, ‘aceste țări nu percep problema terorismului la un nivel suficient, prin urmare nu îi acordă importanța cuvenită”.

Suedia și Finlanda ar trebui să își revizuiască relația cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Turcia îl consideră o organizație teroristă. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă de către vicepreședintele Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), Efkan Alya.

„Poziția Turciei cu privire la apartenența Suediei și a Finlandei la NATO este foarte clară și de înțeles. Aceste țări ar trebui să-și reconsidere foarte clar relația cu elementele teroriste ale PKK și să-i pună capăt. Turcia are și o problemă de terorism cu care ne confruntăm de mulți ani. Și, există o părere că această problemă nu este percepută de aceste țări la un nivel suficient de important, nu i se acordă importanța cuvenită”, spune sursa citată.

Politicianul turc a spus că „un ministru suedez a participat recent la un eveniment organizat de PKK”. „Ne așteptăm ca ei să ia preocupările noastre de securitate la fel de în serios precum noi luăm problemele de securitate ale acelor țări”, a adăugat Alya.

La începutul lunii aprilie s-au intensificat discuțiile despre aderarea Finlandei la NATO. Principalii membri ai alianței au susținut această idee. Majoritatea membrilor Parlamentului finlandez au fost în favoarea aderării. Suedia are si ea în vedere și această posibilitate. La data de  13 mai, în Regat este gata o analiză interpartitică a situației în domeniul politicii de securitate, Partidul Muncitoresc Social Democrat de guvernământ urmând să decidă aderarea la NATO pe 15 mai.

Cu o zi înainte, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că Ankara nu consideră pozitivă posibilitatea ca Stockholmul și Helsinki să adere la NATO, deoarece „țările scandinave sunt o casă de oaspeți pentru organizațiile teroriste” – membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan interziși în Republica. Potrivit președintelui turc, „administrațiile anterioare au făcut o greșeală cu privire la Grecia, iar atitudinea Greciei față de Turcia este cunoscută”. Erdogan a subliniat că țara sa nu vrea să facă o „a doua greșeală în această chestiune”.

Sursa foto: wikipedia
A consemnat Ciprian Pop