5 octombrie 2022

Turcia intenționează să pună în aplicare Convenția de la Montreux pentru a menține pacea în Marea Neagră

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Consiliul Naţional de Securitate al Turciei a remarcat necesitatea intensificării eforturilor pentru a rezolva definitiv problemele dintre Rusia şi Ucraina

Turcia își va continua eforturile de mediere și punerea în aplicare a Convenției de la Montreux pentru a menține pacea și stabilitatea în Marea Neagră. Acest lucru se precizează în declarația Consiliului Național de Securitate al republicii, distribuită miercuri.

„Turcia își va continua eforturile de mediere pe lângă implementarea Convenției de la Montreux pentru menținerea păcii și stabilității în Marea Neagră. Remarcăm necesitatea intensificării eforturilor pentru a rezolva definitiv problemele dintre cele două țări, ținând cont de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, – se spune în declarație.

Reuniunea Consiliului de Securitate a avut loc miercuri la palatul prezidențial din Ankara, sub președinția președintelui turc, Tayyip Erdogan. A durat 3 ore și 45 de minute, s-a discutat și despre situația din Balcani și Caucaz.

Pe 2 martie, Ankara a informat oficial Rusia și Ucraina că Turcia va aplica articolul 19 din Convenția de la Montreux privind trecerea navelor de război prin Dardanele și Bosfor. Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a spus că Ankara a avertizat țările că nu va lăsa navele de război să treacă prin strâmtori.

Turcia are dreptul prin convenție de a închide strâmtorile pentru trecerea navelor de război dacă consideră că este necesar pentru a se proteja sau a asigura securitatea în regiune. Cu toate acestea, chiar și în această situație, Federația Rusă are dreptul de a le folosi pentru a returna flota la bază. Mai mult, dacă această decizie este luată de Turcia, se va aplica și Ucrainei.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: Twiterr