Publicat: 1 Iulie, 2018 - 11:04
„Nu vom renunța doar pentru că o altă țară ne ordonă să facem asta”

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavosoglu, a declarat vineri că Turcia nu va opri relațiile comerciale cu Iranul, după ce Statele Unite au sugerat că mai multe țări ar trebui să renunțe la importurile de petrol din Iran, relatează Reuters.

Oficialii de la Washington le-au spus aliaților să renunțe la importurile de petrol din Iran până în luna noiembrie, deoarece președintele SUA, Donald Trump, dorește să oprească toate sursele de finanțare ale Iranului.

În luna mai, Donald Trump a decis că va retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, din care mai făceau parte alte șase țări.

„Dacă deciziile Statelor Unite au ca scop pacea și stabilitatea, atunci le vom susține, dar nu trebuie să urmăm orice decizie luată. A fi aliați nu înseamnă să urmăm orice decizie luată de ei”, a declarat ministrul de Externe al Turciei.

„Iranul este un vecin bun și avem relații economice strânse. Nu vom renunța la ele doar pentru că o altă țară ne ordonă să facem asta”, a adăugat Cavosoglu.

Turcia, membru NATO, este dependentă de importuri pentru aproape toată energia de care are nevoie. În primele patru luni din 2018, Turcia a importat 3,077 milioane de tone de petrol din Iran, aproximativ 55% din totalul de petrol utilizat.

Anul trecut, președintele Tayyip Erdogan a declarat că Turcia va crește comerțul anual cu Iranul de la zece miliarde de dolari la 30 de miliarde de dolari.