12 aprilie 2021

Turcia si Statele Unite, în pragul răcirii relațiilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La 19 martie, la Ankara, Ambasadorul american in aceasta tara a vorbit jurnaliștilor turci. Remarca sa a fost foarte clară și foarte amenințătoare. „ Abandonați proiectul sistemului de rachete S-400 rusesc”, a îndemnat el guvernul lui Erdogan. El a subliniat că problema S-400 nu este o problemă care poate fi rezolvată în mod inteligent. Soluția poate veni numai dacă Turcia renunță la achizitie. „Sancțiunile au fost impuse Turciei pentru că are S-400, nu pentru că sistemele sunt incompatibile cu cele ale NATO”, a spus el.

Având în vedere acest lucru, el a amenințat Turcia cu sancțiuni mai dure dacă țara respectivă ar decide să cumpere mai mult armament provenit de pe piața rusă. „Dacă Turcia va semna un nou acord comercial cu Rusia”, a spus el, „rezultatele vor fi severe și sancțiunile vor si fi mai grele.

La rândul său, Președintele turc, Tayyip Erdogan, a criticat declarațiile lui Joe Biden care îl numeau pe Vladimir Putin “criminal”, catalogandu-le drept „absurde și nepotrivite”. Relațiile dintre Ankara și Washington au fost tensionate în ultimii ani din cauza achiziției din partea Turciei a sistemului rusesc de rachete S-400, a disputelor Ankarei cu NATO, dar și a gestionării crizei siriene și a încălcărilor drepturilor civililor și libertăților din Turcia. Pe tot acest fundal, in dimineața zilei de 22 martie, piețele bursiere de la Istanbulul au asistat la o cădere vertiginoasă a monedei naționale.

Autor: Ciprian Pop
Foto: Sputnik