29 iunie 2022

Turcia va restricționa tranzitul navelor de război rusești prin Marea Neagră

pixabay
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Turcia va restricționa tranzitul navelor de război rusești prin Marea Neagră, potrivit ministrului de externe al Ankara, Mevlut Cavusoglu, care a afirmat, de asemenea, că invadarea Ucrainei de către Moscova intră în categoria „războiului”.
„Este acesta un conflict sau un război? Nu noi am hotărât asta. Articolul 19 din Convenția de la Montreux este foarte clar. Acesta este un război”, a spus Cavusoglu într-un interviu pentru CNN. Convenția de la Montreux din 1936 permite Ankarei să limiteze tranzitul naval prin strâmtorile Bosfor și Dardanele care leagă Marmara, Egee și Marea Neagră.
Navele pot trece prin strâmtori după ce au dat Turciei o notificare diplomatică, cu anumite restricții privind greutatea navelor, armele pe care le pot transporta și dacă navele provin dintr-o țară cu acces la Marea Neagră, cum ar fi Rusia, Ucraina, România, Georgia și Bulgaria.
Cu toate acestea, în timpul războiului, navele de război au voie să treacă numai dacă nu provin din națiuni clasificate ca fiind beligerante. Dacă Turcia face parte din război sau simte că este amenințată, poate bloca tranzitul tuturor navelor de război, indiferent dacă provin dintr-o națiune din Marea Neagră sau nu. Dar, țara nu are dreptul de a bloca navele civile, chiar și în condiții nefavorabile.
„Acum, acest conflict s-a transformat într-un război, în acest caz, așa aplicăm principiile de la Montreux pentru părți, Rusia sau Ucraina. Articolul 19 prevede o excepție”, a spus Cavusoglu. „Dacă nava țării de război se va întoarce în portul său, se face o excepție. Vom implementa toate prevederile de la Montreux cu transparență.”
Acest lucru va permite navelor de război rusești să se întoarcă la bazele lor. Ministrul a avertizat împotriva națiunilor care abuzează de această scutire.
Ucraina făcuse mai devreme un apel Turciei să blocheze navele rusești să intre în Marea Neagră, deoarece Moscova a lansat o invazie a coastei de sud a Ucrainei dinspre Marea Neagră. Șase nave de război și un submarin din Rusia au trecut prin strâmtoarea Turciei până pe 27 februarie, numai luna trecută.
Ciprian Pop