27 septembrie 2022

Turcia vrea operațiuni comerciale directe cu Armenia și coridoare de transport

harta Turcia
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Turcia este în favoarea stabilirii de relații comerciale directe cu Armenia, a informat pe 12 august, agenția de stat Anadolu, potrivit unei surse din Ministerul turc de Externe, care speră și să deschidă coridoare de transport Turcia-Armenia pentru a ajunge în Asia Centrală.
Un înalt oficial anonim și-a exprimat încrederea că „comerțul direct cu Armenia ar putea fi reciproc avantajos”. Potrivit acestuia, „cifra de afaceri comercială dintre Turcia și Armenia este în prezent de aproximativ 230 de milioane de dolari pe an”.
Între cele două țări, în medie, 15.000 de camioane grele trec pe teritoriul Georgiei în fiecare an. „Din punctul de vedere al Turciei, comerțul actual cu Armenia este relativ mic, dar de fapt vorbim de piața unei țări (învecinate) cu o populație de multe milioane. Dacă părțile pot oferi suficientă flexibilitate și pot aduce relațiile la un punct pozitiv, atunci situația va aduce beneficii atât Turciei, cât și Armeniei”, a spus sursa Agenției oficiale de presă de la Ankara.
Pe de altă parte, Deputatul Ahmed Arslan al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP-AKP) de guvernământ din Turcia a vizitat regiunea Akyaka de la granița dintre Turcia și Armenia, relatează ermenihaber.am. El a anunțat că poarta de est a frontierei armeano-turce, care a fost închisă din cauza primul război din Karabakh, a creat o situație nefavorabilă pentru oraș și regiunea Akyaka timp de 30 de ani. „Oportunitatea de a deschide această fundătură este foarte valoroasă pentru regiune și rezidenții săi, precum și pentru Kars de a avea acces în Asia Centrală prin Armenia”, a spus el.
Arslan a semnalat și că grupurile tehnice lucrează la granița celor două țări, atât în ​​Kars, cât și în Igdir. Potrivit acestuia, se așteaptă ca Armenia și Azerbaidjanul să coopereze în ceea ce privește coridoarele de transport, urmând să fie deschise și coridoarele de transport Turcia-Armenia.
Deputatul turc a adăugat că, recent, s-au făcut lucrări la traseu, nu sunt probleme cu calea ferată. Potrivit acestuia, și calea ferată de pe partea armeană este în stare activă.
Joia trecută, postul de televiziune turc „A Haber” a anunțat desfășurarea celei de-a cincea întâlniri a reprezentanților speciali ai celor două țări în luna septembrie a acestui an în orașul Kars, din Turcia. Oficialii de la Erevan, la rândul lor, au indicat că locul și data următorului contact diplomatic nu au fost încă stabilite.
Ankara se opune desfășurării de întâlniri armeno-turce în cadrul procesului de normalizare a relațiilor bilaterale în țările terțe. Prima dintre discuțiile din acest an a reprezentanților speciali a avut loc la Moscova, pe 14 ianuarie. Rundele ulterioare au fost organizate de Viena. În cadrul întâlnirii din capitala Austriei, din 1 iulie, s-a ajuns la acorduri cu privire la posibilitatea trecerii graniței terestre armeano-turce pentru cetățenii țărilor terțe și transportul aerian direct de mărfuri între Armenia și Turcia.
De asemenea, ca urmare a consultărilor interdepartamentale din Armenia la sfârșitul anului 2021, s-a decis să nu se prelungească embargoul asupra produselor turcești, instituit după războiul de 44 de zile din Karabakh din toamna anului 2020, în legătură cu sprijinul militar direct al Azerbaidjanului din Turcia. Prin decizia din 20 octombrie 2020, Guvernul Armeniei a impus o interdicție temporară a importului de mărfuri finale de origine turcă timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie a anului trecut. Interdicția a fost apoi prelungită cu încă șase luni, până la 31 decembrie 2021.
A consemnat Ciprian Pop