28 mai 2022

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în interes de afaceri au cheltuit 113,6 milioane de lei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost, în primul trimestru din 2021, de 64.100 persoane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 171,5 milioane de lei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 68,5% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în primele trei luni ale acestui an. Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în interes de afaceri au cheltuit 113,6 milioane de lei.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare a fost reprezentată de cheltuielile pentru cazare (51,8%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (86,4% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile în restaurante şi baruri au fost de 18,8%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 48,5% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 30,2% destinate cumpărării de cadourilor şi suvenirurilor.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 79,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 27,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (31,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (66,7%). Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în interes personal au cheltuit 57,9 milioane de lei.

„Ca şi în cazul călătoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor efectuate de turiştii nerezidenţi sosiţi în România în scop particular o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,3%), din care cazarea cu mic dejun inclus deţine ponderea principală (58,4%). Cheltuielile efectuate în baruri şi restaurante au avut o pondere de 17,6% din totalul cheltuielilor în scop personal, iar cheltuielile pentru cumpărături au reprezentat 17,5% din totalul cheltuielilor turiştilor nerezidenţi
sosiţi în România în interes personal. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 59,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru practicare de sporturi au reprezentat 57,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere”, arată INS.