Publicat: 20 August, 2015 - 11:03
Share
Din 2017, taxa ar urma să scadă la 19%

Primul acord politic: TVA-ul se reduce la 20 la sută de la 1 ianuarie 2016. Negocierile continuă și pentru reducerea altor taxe.

La iniţiativa UNPR, partidele parlamentare s-au întâlnit, joi, pentru a discuta despre modificările din legea care stabileşte nivelul impozitelor şi taxelor plătite de orice firmă şi persoană fizică din România. Premierul a spus miercuri seară că este dispus să accepte un plafon de 20% şi nu 19% cum prevede Codul votat în Parlament. Potrivit unor surse, partidele s-au înțeles deja și TVA ar urma să fie redus la 20%. 

PSD l-a trimis la negocieri pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, împreună cu Viorel Arcaş (membru al Comisiei de Buget-Finanţe din Senat) şi Viorel Ştefan (membru al Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor).

De la UDMR participă euoparlamentarul Iuliu Winkler, senatorul Alexandru Vegh şi deputatul Erdei Doloczki Istvan.

Premierul Victor Ponta a anunţat de la începutul şedinţei de Guvern că este dispus să renunţe la o parte din reducerile de taxe anunţate pentru anul viitor, atât timp cât TVA scade la 20%.

Propunerea premierului de scădere a TVA până la 20% nu este agreată însă de toţi partenerii din coaliţia de guvernământ.

„Eu cred că TVA trebuie redus la 19%. ALDE va susține actualul Cod fiscal în forma lui în care a fost adoptată în Parlament. E o chestiune de angajament față de partenerii sociali, din mediul economic, față de de coaliția pentru dezvoltare cu care am convenit aceste măsuri. Până să ajungem la vot, vom avea o ședintă a coaliției, în care fiecare va veni cu argumente”, a declarat copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Reducerile de taxe cuprinse în Codul Fiscal au fost aspru criticate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi de unii specialişti, care avertizează că bugetul va avea substanţial de suferit.