Publicat: 24 Aprilie, 2017 - 17:11

TVR 2 a fost lider de audiență duminică, 23 aprilie, românii urmărind cu sufletul la gură lupta sportivilor români pentru medalii la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică Petrom, Masculin & Feminin.

Pe parcursul a peste 5 ore de transmisiune directă de la Cluj, TVR 2, TVR HD, TVR+ (și în regim de breaking-news TVR1) au difuzat competiția, discuțiile și analizele specialiștilor din studioul special amenajat în arenă, momente palpitante ale evoluțiilor sportivilor, dar și ceremoniile de premiere din ultima zi a acestui eveniment extraordinar.

Interesul foarte mare al românilor pentru evoluțiile sportivilor noștri a fost evidențiat duminică atât de cifrele de audiență înregistrate de TVR 2 (care a fost, pentru două ore și jumătate cel mai urmărit post TV din România), cât și de numărul unic de utilizatori care au urmărit postările pe paginile de Facebook ale Televiziunii Române.

Astfel, în intervalul 14.00-16.30, TVR 2 a fost lider de audiență atât la nivel Național cu o cotă de piață (*) medie de 8,3% și un rating (**) mediu de 2,7%, cât și la nivel Urban cu o cotă medie de piață de 8,9%, respectiv rating mediu de 2,9%. Minutul de Aur al transmisiunii s-a înregistrat pe ambele targeturi la 14.55, când TVR 2 înregistra o cotă de piață de 11,7% și rating de 3,6% (pe Național), respectiv de 13,1% și 4,1% (pe Urban).

Postările și sesiunile de transmisiuni live de la Cluj pe paginile de Facebook ale TVR 1 și TVR 2 au fost și ele un puternic instrument de a-i ține informați pe internauți cu evenimentele de la Cluj. Astfel, duminică, 23 aprilie, recordul la TVR 2 îl deține fotografia cu cei trei campioni care a avut aproximativ 600.000 de vizualizări în numai câteva ore, iar la TVR 1 imaginea Cătălinei Ponor cu lacrimile victoriei pe față la ceremonia de premiere a depășit 1,5 milioane de vizualizări.

Și portalul TVR+ cu transmisiunea live de la Cluj a fost un suport de informare urmărit de români, pe parcursul zilei de duminică fiind înregistrate aproximativ 60.000 de afișări.

TVR — televiziunea care a reflectat de-a lungul anilor succesele sportivilor noștri — a fost Official Broadcaster al Campionatele Europene de Gimnastică Artistică Petrom, Masculin & Feminin, pe care le-a transmis, în exclusivitate, în România. 

În această calitate, TVR a produs competiția la standarde excepționale și a asigurat semnal pentru mai multe televiziuni publice din Europa. De asemenea, printre alte servicii, TVR a asigurat și posturi de comentator pentru jurnaliști de la posturi de radio și televiziuni din Elveția și Olanda.

Pentru prima dată în istoria Europenelor de Gimnastică, TVR a difuzat, în direct, atât concursul propriu-zis, cât și antrenamentele oficiale și calificările competiției.

La nivelul 3 al Sălii Polivalente din Cluj, TVR a avut amenajat un studio cu vedere la podiumul competiție, de unde au fost realizate emisiuni pe aproape întreaga durată a fiecărei zile, chiar de la primele ore, începând cu 1 Matinal, de la ora 7.00. Pe lângă imaginile filmate în studio, telespectatorii au putut urmări și imagini din locațiile amplasate în diverse puncte ale sălii, zona mixtă, VIP, zona sportivilor, fan zone, din oraș etc.

La Cluj, sportivii români au obținut patru medalii europene: două de aur, prin Marian Dăgulescu, la sol și Cătălina Ponor, la bârnă, una de argint — Marian Drăgulescu, la sărituri și una de bronz — Larisa Iordache, la bârnă. Acestea se adaugă colecției impresionante de medalii obținute, de-a lungul anilor, de campioni deveniți repere în lumea întreagă.

De la prima ediție a Campionatelor Europene (București, 1957) și până la competiția găzduită de țara noastră anul acesta, România obținuse 147 de medalii la feminin și 57 în competițiile masculine. Cu cele două medalii câștigate la Europenele de la Cluj, Marian Drăgulescu a devenit cel mai medaliat gimnast român, depășind-o pe Nadia Comăneci.

Marian Drăgulescu este invitatul lui Ionuț Cristache, la România 9, în această seară, la TVR 1.

(*) Cotă de piață (Market Share — SHR%) reprezintă raportul procentual dintre numărul mediu de telespectatori (RTG%) ai unei emisiuni (sau interval orar) de la o stație TV și numărul mediu de telespectatori de pe toate stațiile TV, calculat pentru același interval orar (sau emisiune).

(**) Rating (RTG%) reprezintă numărul mediu de telespectatori pe minut ai unei emisiuni (sau interval orar) difuzată de o stație TV. Ratingul poate fi exprimat în cifre absolute (mii telespectatori) sau ca procent din universul targetului analizat.