23 iulie 2021

TVR prezintă juriul Eurovision România 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luminiţa Anghel, Andrei Tudor, Liana Stanciu, Lucian Ştefan, Bogdan Păun, Liviu Elekes, Bogdan Pavlică, Dan Manoliu şi Gabriel Scîrlet formează juriul care alege, anul acesta, piesa României la Eurovision. Cu o bogată experienţă în industria muzicală şi tv, cei nouă juraţi decid care va fi melodia pe care Roxen o va interpreta pe scena de la Rotterdam.

La ediţia cu numărul 65 a Eurovision Song Contest, Roxen, artista aleasă încă de anul trecut să reprezinte România pe scena concursului, va merge în Olanda cu o nouă piesă, pe care o vom afla la sfârşitul etapei naţionale.

„Pare ireal, acum când toată lumea vorbeşte doar de vaccinuri, contaminări şi al treilea val al pandemiei, să promitem că Eurovision ne va ajuta să trecem mai uşor peste toate acestea. Dar, credeţi-mă, va fi un concurs cum nu s-a mai întâlnit. În luna mai, la Rotterdam, va fi parada optimismului, a triumfului vieţii şi a muzicii. Indiferent că va fi live pe scenă sau live-on-tape, România va arăta Europei şi lumii întregi că împreună, putem şi trebuie să trecem şi să uităm tot ce ne-a afectat. Chiar cred că Eurovision va fi primul şi cel mai mare eveniment muzical al unei planete în curs de însănătoşire!”, ne promite Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Eurovision 2021.

Luminiţa Anghel a reprezentat România la Eurovision în 2005, alături de trupa Sistem, cu piesa Let Me Try. Concursul s-a desfăşurat la Kiev, iar reprezentanţii României s-au clasat pe locul al treilea. De-a lungul timpului, cunoscută interpretă a mai câştigat locul I la Festivlalul Internaţional Cerbul de aur (2001), premiul I şi trofeul pentru cea mai bună voce internaţională la ÂŤSong for Europe festivalÂť din Malta şi acelaşi loc la festivalul internaţional Cairo (2003), interpretând piesa I ask you why. Luminiţa Anghel a fost prezentator TV între anii 1998 şi 2005, gazda radio FM, a jucat în seriale TV şi sitcom-uri, a prezentat evenimente muzicale de mare anvergură, a pus voce pentru personaje de desene animate celebre şi, nu în ultimul rând, membru în nenumărate jurii naţionale şi internaţionale pentru concursurile de gen.

„Cel mai frumos eveniment muzical la care am participat vreodată este Eurovision-ul. Am trăit cea mai frumoasă experienta muzicală a carierei mele de aproape 30 de ani. Participarea mea, alături de trumpa Sistem, cu piesa „Let Me Try” din 2005 la Kiev a adus României cel mai bun loc de până atunci şi noi suntem foarte mândri de aceasta realizare. Anvergura evenimentului, profesionalismul echipelor organizatoare, vibe-ul pe îl au sală, repetiţiile, conferinţele de presă şi show-ul în sine, nu pot fi egalate de nimic, pentru mine. Este o experienţă care merita trăită cel puţin o dată în viaţa de către orice artist care iubeşte competiţia”, mărturiseşte Luminiţa Anghel.

Andrei Tudor a compus piesa Pe-o margine de lume, pe care Nico & Vlad Miriţă au interpretat-o la ediţia din 2008 a Eurovision Song Contest, pe scena de la Belgrad. Artistul colaborează, în calitate de compozitor, orchestrator, pianist sau şef de orchestră cu nume importante din industria muzicală, precum Angela Gheorghiu, Andrea Bocelli, Mario Frangoulis, Dulce Pontes, Edvin Marton, Goran Bregovici, Walter Ricci, Ally Brooke, MarĂ­a Jose, Brad Vee Johnson, B & B Gospel Choir, Boney M Experience, Beverly Glenn Sundel, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminiţa Anghel, Gabriel Cotabiţă, Felicia Filip, Vlad Mirita, Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling, sau Pasha Parfeni.

Distins cu peste 30 de premii de creaţie sau interpretare, compozitorul este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi în comisia de specialitate a Credidam. Andrei Tudor: „Eurovision este o loterie dar şi o experienţă absolut minunată pentru orice muzician, aflat la orice nivel al evoluţiei sale pe parcursul artistic, o şansă pentru mulţi compozitori şi artişti independenţi de a se face auziţi la cel mai înalt nivel, într-o audienţă întrecută doar de Oscar-uri. Experienţa de acolo este incredibilă, profesionalismul echipei tehnice a întrecut cu mult aşteptările mele. Modul în care este totul organizat, cu o precizie de ceas elveţian, este spectaculos iar fanii Eurovision sunt pretutindeni şi cântă din public alături de artişti, la toate repetiţiile, indiferent de limbă.”

Liana Stanciu se numără printre primii realizatori de radio după 1989 şi face parte din echipa TVR de peste zece ani, unde este realizator de emisiuni de divertisment şi culturale. Liana Stanciu are o experienţă vastă în media românească şi este activă în mai multe ONG-uri. Anul acesta, Liana este şefa delegaţiei României la Eurovision, poziţie pe care a mai avut-o la ediţia din 2015 a concursului.

Lucian Ştefan a construit unul dintre cele mai importante branduri din industria de entertainment, Global Records, casa de discuri cu cea mai rapida evolutie din Romania.

Muzica lansata de Global se aude in lumea intreaga, iar printre artiştii reprezentaţi de casa de discuri se numără INNA, Roxen, Irina Rimes, Antonia, Carla’s Dreams, Alexandra Stan, The Motans, Selly.

In 2020, piesele lansate de artiştii Global Records au adunat peste două miliarde de vizualizări pe Youtube, au aproape 200 milioane streams pe Spotify şi Apple Music. Tot anul trecut, acestia au lansat peste 200 de melodii şi peste 150 de videoclipuri filmate.

Regizor şi fondator al NGM Creative, Bogdan Păun a regizat peste 150 de videoclipuri pentru unii dintre cei mai cunoscuţi artişti români, precum: INNA, Alexandra Stan, Irina Rimes, Roxen, Antonia, The Motans sau Alina Eremia.

Playlist manager şi realizator al Top-ului muzical la RRA, cu o experienţă de sute de emisiuni radio şi zeci de interviuri cu artişti de top din România şi din străinătate, Bogdan Pavlică face muzică de de la vârsta de patru ani. Absolvent al Conservatorului, unde a studiat pian, Bogdan a cântat în trupă The 50’s şi a fost membru în numeroase jurii naţionale şi internaţionale, inclusiv Eurovision. „Concursul Eurovision rămâne pentru mine un reper al muzicii pop, rock şi dance al bătrânului continent. Este , cu fiecare ediţie, o experinta unica pe care o analizez în amănunt şi o adaug la experienţa mea”, declară Bogdan Pavlică.

Gabriel Scîrlet a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti la secţia Compoziţie, avându-i ca profesori pe Ştefan Niculescu şi pe Dan Dediu. Din 2006, activează ca regizor muzical la Televiziunea Română, unde a realizat regia muzicală pentru numeroase emisiuni, concerte şi festivaluri. S-a alăturat proiectului Eurovision în anul 2009, în calitate de regizor secund, iar din anul 2011, dupa retragerea din activitate a Alexandrei Cepraga, a devenit principalul regizor muzical al evenimentului, realizând sunetul la toate selecţiile naţionale şi asistând delegaţiile României la etapa internaţională, fie de le distanţă, fie însoţind delegaţia. Gabriel Scîrlet: „Unul din lucrurile care îi uneşte pe oameni este pasiunea pentru sport şi competiţiile sportive. Dacă suntem trup şi suflet alături de sportivii români la toate competiţiile internaţionale, atunci de ce să nu susţinem România şi acum? Fii alături de reprezentanta României la Campionatul European al Cântecului! Fii alături de Roxen la Eurovision!”

Liviu Elekes este compozitor, producător, multi-instrumentist, regizor muzical, absolvent de masterat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia Compoziţie Jazz / Muzică uşoară, a realizat coloana sonoră pentru spectacole de teatru în regia Taniei Popa: „Figuranta” (premieră la Teatrul Naţional Bucureşti – 03/11/2019), „Ghici cine te sună?” (premieră la Teatrul Elisabeta – 21/11/2019) şi filmele de lungmetraj „Afacerea Est” (r. Igor Cobileanski), „Orson Welles” (r. Cezar Ghioca), „Dănilă Prepeleac” (r. Ada Maria Ichim). Experienţa la concursul „Eurovision” începe în 2005, când, alături de trupa POPS, s-a clasat pe locul 4 în selecţia naţională, cu melodia „I need you şo”. În 2009, participă alături de Dâlma – „Song for him”, iar în 2017 alături de Ana Maria Mirică, cu piesa „Spune-mi tu”. În 2018, în urma unui pariu dintre muzică şi suflet, a înfiinţat trupa „Echoes”, „Mirror” şi „High Heels On” fiind melodiile care i-au calificat în selecţiile naţionale din 2018, respectiv 2019.

Dan Manoliu este producător şi regizor artistic a zeci de emisiuni muzicale şi de divertisment. De 10 ori şef al delegaţiei României la Eurovision, Dan Manoliu a fost fie regizor artistic, fie manager de proiect la 15 etape naţionale. „Dacă ar fi să aleg acum, după peste 30 de ani de televiziune, programul de care sunt cel mai legat, aş spune, vără să ezit: Eurovision. Atâtea bucurii, tristeţi, împliniri şi neîmpliniri, emoţii, lacrimi, strigăte de fericire, nopţi nedormite câte a adunat acest Eurovision în toţi acesti ani nu a adunat niciun alt proiect. Dar a meritat.

După 21 de ani de la primul meu Eurovision, încă mă întreb când a crescut atât de mare…”, declară Dan Manoliu.

Ediţia 2021 a proiectului Eurovision România aduce o premieră în istoria participărilor ţării noastre la concurs, juriul urmând să decidă, până la sfârşitul lunii februarie, piesa pe care Roxen o va interpreta pe scena de la Rotterdam. Această abordare a mai fost folosită de mai multe ţări, cu succes, pentru selecţia piesei, precum câştigătorul ESC 2014, Conchita Wurst – „Rise Like a Phoenix”, sau câştigătorul celei mai recente ediţii, 2019, Duncan Laurence, cu piesa „Arcade”.

Regulamentul oficial al concursului, precum şi mai multe detalii, pot fi accesate pe site-ul TVR, la adresa eurovision.tvr.ro.

Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 18 şi 20 mai şi finala pe 22 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă – alături de România – alte 40 de ţări. Atât semifinalele, cât şi finala internaţională a ESC 2021 vor fi transmise live pe TVR.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de Duncan Laurence, reprezentantul Regatului Ţărilor de Jos, cu piesa „Arcade”, în 2019. Ediţia 2020 a Eurovision Song Contest a fost reprogramată de către organizatori, în contextul pandemiei de coronavirus.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan. Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).